Liderimiz kim olsun

Partilerimiz kadar ‘düşünce grupları’mız var ama...

İKTİDAR ve muhalefet partilerimizin dışında çoğu 'tabela' ve 'pazarlık' partisi olarak kurulan 43 partimiz var.

Son kurulan ise 'Sosyal Demokrat Parti'...

Bir o kadar da düşünce kulübü anlamında ortaya bir şeyler koymak isteyen grup ve kişileri göz ardı etmemek gerekiyor.

Her biri kendi başkanlığında Türkiye ile ilgili projeler üretiyor. Ancak, aralarında çok ciddi çalışan, tutarlı ve partileşme sürecini hedefleyenlerin dışında 'liderlik' sevdasıyla yanıp tutuşanlar bulunuyor.

Ne yazık ki, aynı anlayış ve düşünce içinde bulunanlar bir araya gelemiyorlar.

Kimse, ortaya çıkıp da ‘‘Kurucular kurulu oluşturalım, bu kurul lideri seçsin’’ diyemiyor.

Bu nedenle 'nikáh' kıyılamıyor.

Sağ ve solda sıkıntı giderilemiyor. Bu nedenle özellikle 'sağdaki' bölünme daha da belirgin hale geliyor.

KİMLER VAR?

Kamuoyunda tartışılan bu isim ve grupların 'sağ'dakilerini bir toparlarsak şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:

Münci İnci-Ali Bayramoğlu (MÜSİAD) - Mehmet Ağar- İlhan Kesici - Hüsnü Doğan - Sadettin Tantan 'Yurttaş Hareketi' - Ak Sistem 'Mehmet Mermer ve arkadaşları' - Yeniden Kuvayı Milliyeciler 'Anıl Çeçen, Şakir Keçeli, Prof. Eyyüp Aktepe, İbrahim Demir - Ulusalcılık Hareketi (Merkez Sağ) Nusret Demiral ve arkadaşları - Selçuk Maruflu - Işın Çelebi ve arkadaşları - Kamran İnan 'Meclis'te Diyalog Grubu' - ARI Grubu 'Kemal Köprülü' - Melih Gökçek 'DP' - Hüsamettin Kavi - Sinan Aygün - Melih Bulut 'Güçlü Türkiye' - İshak Alaton - SİAD'lar - Şerif Kaynar 'TÜSİAD üyesi' - Yalım Erez - Erkan Mumcu 'ANAP'ın Geleceği' - Kemal Vehbi Gül 'Milli Kurtuluş Hareketi'.

Saptayabildiklerimiz bunlar... Bunların dışında özellikle işadamları öncülüğünde birçok 'siyasi hareket' arayışında grupların olduğunu da anımsatalım.

Bir Çin atasözü vardır:

‘‘Sabırlı olursan bütün düşmanlarının külleri, sen Ganj Nehri'nin kenarında otururken önünden akıp geçer.’’

Sol gruplar


SOL kesimde 'arayış'ta içinde olan kişi ve gruplar ise şöyle:

Ali Nejat Ölçen 'Bağımsızlık Hareketi' - Murat Karayalçın, ‘Sosyal Demokrasi Hareketi’ - Mümtaz Soysal 'Bağımsız Cumhuriyet Hareketi' - Ercan Karakaş, Aydın Güven Gürkan, Fikri Sağlar 'Sol Sosyal Demokratlar', - Altan Öymen, Tarhan Erdem, Yiğit Gölüksüz, İlhan Tekeli, ‘Yenilikçi Toplumsal Oluşum’ - Sema Pişkinsüt - Rıdvan Budak 'Bağlantısız' - Uluç Gürkan, Ali Arabacı, Emin Karaa ve arkadaşlarının 'DSP'nin Geleceği' - Yekta Güngör Özden, Vural Savaş, Osman Özbek, 'Atatürkçü Düşünce Grubu' - Zekeriya Temizel ve arkadaşları.

Ve HADEP dışında Abdülmelik Fırat'ın 'Demokratik Kitle Grubu'.

Hepsine başarılar.

Ben umutluyum


ÜLKEMİZDE politikalar üretip, bizi idare edecek olan kişi veya kişilerde aramamız gereken meziyetler nelerdir?

Ülkemiz insanını ve devletini iyi tanıyacak.

Dünya devletlerini tanıyacak.

Dünya insanlarını tanıyabilmek için onların kullandığı ortak dili iyi bilecek.

Türkiye ve dünya ekonomisini iyi bilmelidir.

Ülkemizin yükselen değerlerini tanımalı ve yaşatmalıdır.

Bütün bunları bir plan, bir program içinde hem Türk Devleti'ni ve milletini, hem de dünya devletlerini ikna edecek bir tarzda üstün ifade yeteneği olmalıdır.

Şimdi bu altı ana öğeyi bir şablon yaparak önümüze koyalım. Bizi idare edenlere de tarafsız bir gözle bu şablonun içerisinde yer bulmaya çalışalım. Göreceğiz ki; bizi idare edenler bu şablon içerisinde yer bulmakta zorlanacaklardır.

Demek ki; hep beraber meziyetli, kabiliyetli, genç ve iyi yöneticiyi bulana kadar devam etmeliyiz. Umut ediyoruz ki, önümüzdeki günlerde yeni yeni simalar bu şablon içerisinde yer bulacaktır.

Tekin KÜÇÜKALİ

Trafik Vakfı


KÜÇÜKYALI'dan Ali Aslan Çağlı'dan: E5'ten Minibüs Caddesi'ne doğru inen Atatürk Caddesi'nde belediye park yasağı koydu. Peki her park yasağı olan yerde araçlar çekilmek zorunda mı, yoksa park yasağı cezası mı yazılmalı? Yasak varsa herkese ceza kesilir; kurban seçilmez. Trafik Vakfı'nın görevi sadece çekici ve otopark parası almak mıdır?

TRAFİK Vakfı, Kartal'da işlettiği açık otoparka girişte özel otolardan 6, ticari otoparklardan da 7 milyon alıyor. Her pazar dünyanın parasını toplayan bir vakıf, burasını çamurdan kurtarmak için mıcır atmak gibi basit bir çözümü düşünemez mi? C. ASLAN-KADIKÖY

SSK Bakırköy Doğumevi
'nin otoparkı yoktur. Ancak, park yasağı olmayan yola park yapmak zorunda kalıyorsunuz. Ama şu Trafik Vakfı yok mu; araba çekmekten başka iş yapmaz. Trafik düzeni onu hiç ilgilendirmez. Hastane Müdürü'ne pencereden de çekilen onlarca aracı seyretmek kalır.

Musa YANTIR-BAKIRKÖY

Bu yazıları indirin


KAMU kuruluşlarında asılı iki pankart dikkati çeker:

‘‘Bu işyerinde 167 milyon TL asgari ücret uygulanmaktadır.’’

‘‘Burada sigara içmek yasaktır. İçenler 183 milyon ile cezalandırılır.’’

Artık bu iki anlamsız yazının kaldırılmasını istiyorum. Çünkü ikisi de işlevsiz ve hiçbir müeyyidesi yok.

Sigara yasağı için ceza kesen veya ceza veren var mı?

Bizlerle alay etmeyiniz; kim ilgiliyse kaldırsın bunları lütfen.

Abdullah UYSAL-ANAMUR

MESAJ


DEVLET kişilere tahsis ettiği resmi araçları, özel işlerinde de kullansınlar diye mi veriyor? Peki, 22 Kasım günü öğle vakti, 12.30'da 06 GC 180 plakalı resmi plakalı araç, Ankara Migros'ta ne arıyordu? İki beyin alışveriş paketlerini şoför aldı; sonra gittiler.

O.S-ANKARA

ANKARA
Çankaya Yıldızevler mahallesi 4. Cadde'de bir oto kuaförü, aylardır kaçak su kullanıyor. Borcundan dolayı ASKİ sayacını söktü. Ancak bu adam ne yapıp ediyor, hattı bir türlü bağlıyor. Şikáyet ettiğimizde ASKİ sanki bozuluyormuş gibi geliyor bize. Büyükşehir, bir işyeri ile başa çıkamayacak kadar aciz mi? Herkes suyu, elektriği kaçak mı kullansın? Bu ülkede hep, çalanların çaldıkları yanına kár mı kalacak?

İ.K-ANKARA

DARÜLACEZE'
de kalan bir kadın okurumuz telefonda şöyle diyor: 'Salkım Hanım'ın Taneleri' filminin yönetmeni Tomris Giritlioğlu ve senaristi Etyen Mahçupyan, hiç olmazsa Darülaceze'de sinagog bulunduğunu bilselerdi, Ermeni kilisesini kullanmalarına gerek kalmazdı. Akıl etmek lazım, ama onların niyetinin başka olduğu anlaşılıyor.

BOĞAZİÇİ Elektrik'ten adresime ulaşmayan 2 faturamın suretlerini istedim. Vermediler; çünkü bilgisayardan fatura sadece bir kez çıkıyormuş. Elime geçmeyen, geç kalan faturaya ceza tahakkuk ettiriyor. Ben faturamı alayım ki ödememi yapayım. Burada kasıt şüphesi oluşuyor.

Zafer ÖZER

ZİRAAT
Bankası Küçükyalı Şubesi'nden Ankara'daki asker oğluma 40 milyon havaleye 4 milyon 750 bin lira alındı. Otobüsler bile askerden para almazken, devlet bankasının bu kadar yüksek havale ücreti almasını kınıyorum; çok gücüme gitti. Osman BATUR-KÜÇÜKYALI
Yazarın Tüm Yazıları