Lider olmak

BİR futbol takımını çalıştırmak, aynen bir küçük bir bölüğü yönetmeye benzer. Her birey bir yapıya sahiptir. Kimi huysuz, kimi huylu, kimi becerikli, kimi beceriksiz. İşte böyle bir topluğu yöneten kişi de aranan tek vasıfta "Lider olma" özelliğidir.

Böyle bir topluluğa davranış biçimi ise ayarlı olma zorunda. Benim bağlı olduğum kulüp G.Saray. Sezon başı, sezon sonu hep onlarla birlikteyim. G.Saray kupadan elendi. Kimi takım kurgusu yanlış, kimi "Niye üç forvet oynatmadı" dedi. Gerets eldeki malzemenin en iyisini kullandı. Çünkü elinde başka futbolcusu yoktu. Ama Gerets bu futbolcularla yola devam edeceğini bildiği için, kötü ruh hallerini düzeltmek için hafta içinde oyuncularına "Geçmişi değil geleceğe bakmalayız" diyerek bir otokontrole tabi tuttu.

4 önemli madde

Trabzonspor öncesi ve sonrasında başarılı liderlerin temel özelliklerini gördüm. Neydi: 1-Duygusal olgunluk, 2-Düşünsel güçlülük, 3-Özgüven, 4-Takım bilinci. Bunlar bazıları bu saydıklarım içinde. Gerets, soğuk havayı dağıtmak için futbolcularını kontrol altına aldı. İdmanlarda performans bir anda yükseldi, kafa yapılarını, Tromsö maçından kurtardı.

İşte bu durumda oyuncular hırslandı. Gerets'in liderliği içinde "Yüksek Enerji" onlara yansıdı. Çünkü Gerets, önce "Alınan kötü netice sonrasında yaşanacak bir kötü sonuç sonrasında kötü gidişe dur diyen kişi oldu."

Lider, başarı sevincini ve kötü gidişi diğer yerlerde arar. Lider stresli ve yıkıntılı durumlarda ortamı tolere eden kişidir. Düzenleyici rolünü üstlenen karşılaştıkları zorluklara karşı duygusal, olgunluk ve soğukkanlılıkla yaklaşan kişidir.

İşte mösyö Gerets kendi bölüğüne bunları anlattı, hissettirdi ve lider olmanın zorluğunu ve kolaylığını gösterdi.
Yazarın Tüm Yazıları