"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Lezzetli yemeğin sırrı

Dünyadaki tüm mutfaklar aynı temel prensibe dayanarak evrim geçirir.

Bu prensip; elinde, yanında, yörende etrafında ne varsa onunla yemek yapmak. Lezzetli yemek yapabilmenin ikinci şartı ise yemeğin sade ve basit olmasıdır. Siz bakmayın; benim arada sırada uzun ve karışık tarifler verdiğime. Benim favori yemeklerim hep basit ve lezzetli olanlardır. Yemeğin tabağa konuş şekli, malzemelerinin renk uyumu, tabak süslemelerinin güzel olması yemeğin gerçek bir ziyafete dönüşmesini sağlayan şeylerin sonuncusudur. Günümüz mutfağında çok popüler olan baharat ve diğer aromalı bitkilerin de yemeğin lezzetini arttıran unsurlar arasında olduğunu söylemeden geçemeyiz. Tıpkı yeşil mercimeğe yakışan reyhan, makarnaya eşsiz lezzet katan fesleğen ve patatesle dans eden nane gibi...


Ahududu, mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde yardımcı olur ve mide bulantısını yok eder.


Mantar bezelyeli tuzlu tart


İç harcı için


3 su bardağı konserve mantar

1 yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı konserve bezelye

2 su bardağı süt

2 adet yumurta

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yumurtanın sarısı


Hamur için


250 gr. eritilip ılıtılmış margarin

1 yumurtanın sarısı

3 yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

4 su bardağı un


n Önce, tereyağını bir tavada eritip süzdüğünüz mantar ve bezelyeyi ekleyerek 4-5 dak. kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra soğumaya bırakın. Üzerine süt, çırpılmış yumurta ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip, karıştırın. Hamuru hazırlamak için; erimiş margarin, yoğurt, yumurta sarısı ve tuzu yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Kabartma tozu ve unu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayarak bir kenarda bekletin. Fırın kabını yağlayıp hamurdan portakal büyüklüğünde bir parçayı üzeri için ayırın. Kalan hamuru yağladığınız orta boy tart kalıbına kenarlarını 1 santim yükselterek yayın. Mantarlı harcı üzerine yayın. Ayırdığınız hamur parçasından uzun yuvarlak şeritler yapıp üzerini kafes şeklinde kapayın. Çırpılmış yumurta sarısını kafesin üzerine sürüp 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dak. pişirip çıkarın.


Bisküvili kazandibi


10 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 15 dakika


1 paket kakaolu pötibör bisküvi

4 su bardağı süt

125 gr margarin

3 yemek kaşığı un

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

1 su bardağı ince çekilmiş fındık


n Önce süt, toz şeker ve unu derin bir kapta mikserin yüksek devriyle çırpıp orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine vanilyayı ekleyip sürekli karıştırarak muhallebi kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Margarini ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.Sıcakken mikser yardımıyla 4-5 dakika çırpıp pürüzsüz hale getirin. Üzerine dövülmüş fındığı ekleyerek tekrar çırpın. Bisküvileri naylon poşette döverek ya da robotta çekerek un haline getirin. Bisküvi kırıntılarını yağlanmamış dikdörtgen bir cam tepsiye serpiştirin. Üzerine sıcağa yakın muhallebiyi tepsinin kenarından başlayarak yayın. En üste de fındık serpiştirip buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp 10x10 santimlik kareler halinde dilimleyin. Kareleri rulo yapıp servis tabağına yerleştirin. İsterseniz kakao, hindistancevizi tozu serpiştirerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI