"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Lezzetli ve sağlıklı

Sağlıklı, hazmı kolay, midevi ve hafif sofraların vazgeçilmez unsuru zeytinyağı sadece Akdeniz mutfağının değil, tüm gastronomi dünyasının da en temel, vazgeçilmez öğelerinden biridir.

Benim yemek dünyamda ise zeytinyağının; salataların limon ya da sirkeyle karıştırılmış, ayrılmaz sosu, zeytinyağlı yemeklerin de esas yağı gibi, belli ve oturmuş birkaç statüsü vardı.

Bundan yaklaşık 15 yıl önce tatil rotamızı Bodrum’a çevirdikten sonra, zeytinyağının halis ve muhlis olan çeşitleriyle de tanıştık. İlk yıl biraz ürkütücü ve kekremsi gelen ev yapımı Milas zeytinyağları, ikinci yıl artık çok benimsediğimiz ve sevdiğimiz bir lezzet haline gelmişti.

Aroması çok ayrıcalıklı, özellikle limon suyu ile inanılmaz uyumlu bir birliktelik sergileyen, zeytinyağının o efsanevi tadını geç de olsa, gerçek anlamda keşfettiğim için çok memnunum.

Bir çimdik taze fesleğen, yarım limonun suyu, bir çorba kaşığı elma sirkesi, tuz, bir diş dövülmüş sarmısak ve bolca sızma zeytinyağı ile hazırlanmış bir salata sosuna; ekmek banıp yemekten eminim kendinizi alıkoyamayacaksınız!

Evde yapılan tüm sıcak tencere yemeklerinde Riviera tipi zeytinyağını bolca tüketirken, tereyağını sabah kahvaltılarına ve pilavlara taşıdık mecburen.

Kek ve pasta yapımında da çoğu kez mısırözü ya da ayçiçek yağı kullanarak; daha yumuşak, daha uzun süre tazeliğini koruyan kekler elde ettiğimi de ayrıca ifade etmek istiyorum.

Mutfaklarına hayran olduğum Ege bölgesi ve ada kökenli arkadaşlarımın, o çeşit çeşit otlar ve aroması güçlü zeytinyağıyla yaptıkları, zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı börülce salatası, zeytinyağlı iç baklalı enginar dolması, zeytinyağlı hardal otu salatası, zeytinyağlı ballı patlıcan pabucaki benim damak dünyamın farklı lezzetli ve en sağlıklı mönüleridir.

Tüm doktorlar; uzun ömür, kalp-damar hastalıkları ile yüksek kolesterol risklerini azaltmak maksadıyla, çoklu doymamış yağ asitlerini içeren zeytinyağını kullanmamızı özellikle öneriyorlar.

Kabaklı bayat ekmek pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet somun ekmek

(Bayatlamış olmasına dikkat edin.)

á 1 su bardağı su

á 3 su bardağı süt

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 3 adet yumurta

Üzeri için;

á 2 adet orta boy yeşil kabak

á 2 adet yumurta

á 1 paket hazır süt kreması

(200 mililitre)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Bayat ekmekleri keskin bir bıçakla kalın dilimler halinde doğrayıp derin bir kaba koyun. Üzerine su ve sütü aktarıp iyice ıslanıp yumuşaması için 5 dakika kadar bekleyin. Üzerine yumurtaları kırıp sıvıyağı ekleyin. Ekmekli karışımı sıkıca yoğurun. Diğer taraftan, 25-30 santim çapında kenarları yüksek bir kelepçeli kalıbı yumuşak margarinle yağlayın.

Hazırladığınız ekmek hamurunu bastırarak ve kenarlarını 2 santim yükselterek kalıba yerleştirin. Kabakları soyup incecik halkalar halinde doğradıktan sonra hamurun ortasındaki boşluğu yerleştirin. Yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine hazır süt kreması, tuz, karabiber ve rendelenmiş peyniri de aktarın. Çatalla iyice çırptıktan sonra, sosu kabakların üzerine aktarın. Bayat ekmek pastasını, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak ve dilimleyerek servise sunun.

Frambuazlı ballı dondurma

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 poşet toz kremşanti

(Bir pakette 2 poşet bulunur.)

á 1 su bardağı soğuk süt

á 2 adet orta boy muz

á 2 adet orta boy kivi

á 2 su bardağı dondurulmuş frambuaz

(Karadut ya da dondurulmuş vişne de kullanabilirsiniz.)

á 1 su bardağı dolusu sızma bal

á 3 yemek kaşığı dolusu tozşeker

Toz kremşanti ve soğuk sütü derin bir kaba aktarıp 4-5 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın ve buzdolabında bekletin. Tavla zarı formunda doğradığınız muz, kivi ve dondurulmuş fambuazı orta boy çelik bir tencereye aktarın. Üzerine sızma balı gezdirip tozşekeri serpiştirin ve oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.

Ballı meyveli karışımı kısık ateşte, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırarak 25-30 dakika kadar pişirin. Pişen meyveleri, henüz sıcak haldeyken geniş bir cam kaseye aktarıp soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, kremşantiyi buzdolabından çıkarıp soğuyan ballı meyvelerle karıştırın. Cam kasenin üzerine temiz bir naylon serip buzdolabının derin dondurucusunda yaklaşık 4-5 bekletin. Servise sunarken dondurma kaşığı yardımıyla kup bardaklara koyun. Üzerini hazır süt kremasıyla ya da kremşanti ve meyvelerle süsleyerek servise sunun.
X