"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Lezzetli bir filtre kahve için

Ben bir ‘çaysever’im. Ocağın üzerinde sürekli çay bulunduranlardanım yani. Ama yine de kahvenin yeri başka.

Günde birkaç fincan kahve içerim ve içtiğim kahvenin de güzel olmasını isterim. Türk kahvesi de içsem, filtre kahve de, en küçük ayrıntılara bile dikkat ederim.
Türk kahvesinin ayrı bir kültürü, bir ritüeli olduğunu zaten biliyoruz. Ancak hayatımıza 80’li yıllarda girmiş olan hazır kahve ve türevlerinin yapımında o kadar usta olduğumuz söylenemez.
Özellikle filtre kahve ya da espresso yapımı, evlere yeni taşındı.
Eskiden bu kahveleri belli başlı kahve markalarının açtığı dükkanlarda içiyorduk. Oysa şimdi hemen herkesin evinde bir kahve makinesi var.
Bu makinelerin en basitlerinden biridir filtre kahve makinesi. Kaynamaya yakın sıcaklıktaki su filtre içindeki çekilmiş kahvenin üzerinden geçiyor ve alta, kahve biriktirme bölümüne akıyor.
Biraz araştırma yaparak bu makinelerde nasıl iyi kahve yapılacağını öğrendim ve sizlerle de paylaşayım istedim.
Bir kere, su çok önemli. İçmek için hangi suyu tercih ediyorsanız, kahve yapmak için de o suyu kullanmalısınız.
Bir diğer nokta da makineniz için kağıt filtre yerine metal filtre kullanmanız gerektiği. Çünkü kağıt filtre kahvenin yapısında bulunan bazı yağları emer ve bu da lezzet kaybına neden olur.
Son olarak kahveyi çekirdek olarak almalı ve kullanacağınız zaman evinizde çekmelisiniz. Bu da kahvenin içinde bulunan aromatik maddelerin uçmamasını ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Mercimekli kabak

Kabakları yıkadıktan sonra baş ve kök kısımlarını kesin. Üzerlerini hafifçe kazıyın. (Soymamanız gerekiyor.) Kabakları yıkayıp 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin.
Diğer taraftan incecik yarımaylar halinde doğradığınız soğanları ve soyup tavla zarı formunda dilimlediğiniz domatesleri derin bir kaba koyup karıştırın.
Haşlanmış mercimeği ilave edin. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve kuru naneyi katıp kaşıkla tekrar karıştırın.
Üzerine incecik doğradığınız sarmısakları, limon suyu ve tozşekeri ilave edip karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. 2 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencereye gezdirip üzerine bir sıra kabak dizin.
Üzerine hazırladığınız mercimekli karışımın yarısını serpiştirin. Bir sıra daha kabak dizip mercimekli karışımın kalanını serpiştirin.
Kalan kabakları da en üste yerleştirdikten sonra üzerine 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirin.
Sıcak suyu (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) tencerenin kenarından aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kabaklar yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin.
Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin ve üzerine bol miktarda dereotu doğrayarak servise sunun.

Malzeme listesi

- 4 adet orta boy yeşil kabak
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 adet orta boy domates
- 1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 4-5 diş sarmısak
- 4 çay kaşığı tozşeker
- Yarım limonun suyu
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1-2 su bardağı sıcak su
(Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI