Lezzet duraklarında yaz hareketi

Ankara gece hayatı yaz sezonunun durgunluğunu yaşıyor. Ancak, hizmet ve lezzet kaliteleriyle İstanbul’daki rakipleriyle boy ölçüşen Başkent’in restoranları, yaz sezonu boyunca da hareketli. Gelin, yeni açılanlar, kapananlar ve el değiştirenlerle Ankara’daki restoranlara kısa bir gezinti yapalım.

Şayeste’ye yazIk oldu

Çok değil bundan birkaç ay önce büyük sükseyle açılan Şayeste’nin ömrü fazla uzun olmadı. Gamze Cizreli’nin açtığı ve Osmanlı mutfağının en seçkin örneklerinin sunulduğu bu mekanın sonunu içki sorunu hazırladı desek yanlış olmaz. Önce alkol yoktu, sonra var dediler, sonra yine yok dediler, en sonunda da kapısına kilidi astılar. Bence böylesine kaliteli bir mekan için çok yazık oldu. Aynı binanın alt katındaki Big Chefs ise, Gado ve White House’dan tanıdığımız Tolga Terzi’yi transfer ederek güçlendirdiği işletmeci kadrosuyla yoluna devam ediyor. Big Chefs’in yakın bir zamanda Çayyolu şubesi de açılacak.

Sophia Loren’İn aŞçIsI

İran Caddesi’ndeki Niki Restoran’ın sahibi Mehmet Köse Çeşme’ye gidince, mekanı, alt komşusu Yosun’un sahipleri Savaş Ülgü ve Fahri Çer devraldı. RV ve Mest’ten tanıdığımız, Sophia Loren’in de aralarında bulunduğu ünlülerin aşçısı olarak bilinen Süleyman Ferah’ı kadrolarına katan iki deneyimli işletmeci, adını Nicci olarak değiştirdikleri bu mekanı, Akdeniz Mutfağı olarak hizmete soktular. Ama öyle klasik Fransız, İtalyan yemekleri sanmayın. Fas’tan Tunus’a, Cezayir’den İspanya’ya kadar çok geniş bir mönü seçeneğiyle hizmet veriyorlar.

Mualla’yI kaçIrdIlar

Bir süre önce, aynı binanın en üst iki katının, İstanbul’daki Cahide’den esinlenerek Mualla adıyla açılacağını duyurmuştum. Ancak ne yazık ki mekanın sahipleri Mualla adını koymakta gecikmişler. Bu ismi başka birisi daha önceden tescil ettirmiş. Cafe Des Cafes’nin iki ortağı Kamil Uzel ve Halil Yurtkuran’ın "Sugar Party" Selçuk Türköz’le açmayı düşündükleri bu mekanın hazırlıkları biraz ağır da olsa sürüyor. Ekmeğinden makarnasına kadar her şeyi kendilerinin hazırlayacakları iddialı bir mönünün yanı sıra, dans şovları ve sürpriz partilerin yapılacağı bu mekanın, Eylül ayı gibi hizmete gireceği söyleniyor.

Yer yok

Bu arada, yaz aylarında boşalan Ankara’da, bir iki gün önceden rezervasyon yaptırmadan yer bulmanın mümkün olmadığı bir mekan var; Tunalı Hilmi’de açılan Balıkçıköy. Yosun’un ortağı Fahri Çer’in Emek’teki Şanlı Edessa’nın sahibi Ömer Balku ile eski Jazz Time Bar’ın yerine açtığı bu restoran, hem sempatik dekoru, hem de lezzetli mezeleriyle bir anda gözde oldu. Ama bence onu asıl hit yapan en önemli özellik Tunalı Hilmi’ye hakim konumu. Bir uyarı yapayım. Balıkçıköy’de rakıyı şişeyle değil kadeh olarak veriyorlar.

Ankara’nın gıda ve restoran sektöründe son yıllarda ön plana çıkardığı önemli markalardan birisi de Budakaltı. İşin başında genç patroniçe Burcu Derer Omay var. Aslında aile dededen restorancı. Burcu Hanım’ın dedesi Arslan Acar, yıllar önce Karum’un hemen karşısındaki Kavaklı Restoran’ın sahibiymiş. 10 yıl önce Arjantin Caddesi Budak Sokak’ta hizmete giren Budakaltı, bugün zincir olma yolunda hızla ilerliyor. Karum’un içindeki yerleri Budakaltı Kuşhane’yi, mal sahibiyle düştükleri anlaşmazlık sonucu kapatmalarına rağmen Armada’daki şubelerine, yeni açılacak Cepa ve Çayyolu’ndaki Minasera’yı da ekleyecekler. Üstelik, Avusturya’nın ünlü kahve markası Coffeeshop Company’nin temsilciliğini de aldılar.

MuhteŞem manzara

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim bir mekan daha var. Belki yeri biraz ters gelecek ama yemekleri, servisi ve de en önemlisi manzarasıyla, Hacettepe’deki Park Restoran gitmeye değer. Anıtkabir’den Hüseyin Gazi Dağları’na kadar uzanan muhteşem bir panaromik manzara sizi bekliyor. Tepeden baktığınızda hemen önünüzdeki Kurtuluş Parkı ise küçük bir orman hissi uyandırıyor. Tek eksik deniz. Mekanı, No Name, Subaşı ve Planet Ankara gibi yerlerden tanıdığımız, bu işin duayenlerinden Hasan Alıcı işletiyor. Kebap ağırlıklı geniş bir mönüsü var.

Çayyolu, Bilkent, Oran

Çayyolu’ndaki hareketlilik bütün hızıyla sürüyor. Mezzaluna ve Wok, Alımcı Villaları’ndaki şubelerini açmak için gün sayıyor. Burada açılacak Minasera Alışveriş Merkezi’nde de ünlü restoranlar yer alacak.

Bilkent Sports International’daki May Day ise el değiştirdi. Ankuva’daki Borrdo ve GOP’taki Quick China’nın sahipleri burayı Salus adıyla şık bir restoran olarak açtılar. İç mimarisini Neşet Güne’nin yaptığı mekan, 1940’ların Amerika’sındaki tenis kulüplerinden esinlenmiş. Terası ve bahçesiyle ilgi görüyor. Oran’da ise birkaç ay içinde hizmete girecek Panora Alışveriş Merkezi’yle çok sayıda mekan açılacak. Panora’da normal fast food katının yanı sıra bir de marka restoranların olduğu bir bölüm olacak.

Çok sayıda işletmeci buradan yer kapma savaşı veriyormuş. Cavit Çağlar’a yakınlığıyla bilinen ünlü işadamı Enis Safi de burada oldukça lüks bir restoran açıyormuş.
Yazarın Tüm Yazıları