ORTA ZORLUKTA

Zeytinyağlı soğan dolması tarifi

Zeytinyağlı soğan dolması tarifi

Soğan Türk yemeklerinde mutlaka bulunması şart olan malzemelerin başında geliyor. Neredeyse her yemeğe eklenen ve lezzeti katlayan soğanın kendisiyle bir yemek yapmaya ne dersiniz? Kıymalısı da benzersiz olan soğan dolmasını biz bu kez zeytinyağlı hazırladık. İşte çok beğeneceğiniz enfes zeytinyağlı soğan dolması tarifi...

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk

Malzemeler

  • 500 gram pirinç
  • 12-15 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 2-3 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı tarçın
  • 2 çorba kaşığı yenibahar
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 demet dereotu
  • 150 gram zeytinyağı
  • 1 su bardağı domates suyu
  • 1 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz

Pişirmek için:

  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

Soğanların dış kabukları soyun, üstünden ve altından dağılmayacak şekilde birer kapak kesin ve bol suda, içleri çıkana dek haşlayın.

Çıkmayan içleri bir çay kaşığı yardımı ile nazikçe kat kat çıkarın.

En dış kabukları yayvan bir tencereye tek sıra dizin.

Kalan soğan katlarını sudan çıkarıp süzün, mutfak robotunda ya da elde küçük parçalar halinde doğrayın.

Soğanları zeytinyağı, şeker ve dolmalık fıstıkla birlikte fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.

Kuş üzümlerini sıcak suya koyarak şişene kadar bekleyin.

2 su bardağı pirinci yıkayın, kavrulmakta olan soğanlara ekleyin ve 10 dakika daha birlikte kavurun.

Şişirilmiş üzümler, tarçın, yenibahar, nane, tuz karabiber, bir bardak domates suyu ve 1 bardak su ilave edin ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.

İçine 1 demet dereotunu ince ince doğrayın, karıştırın ve demlenmeye bırakın.

Hazırladığınız için soğuttuktan sonra yemek kaşığı ile alın ve soğanların içine doldurun.

Üstlerine domatesten kapak yapın ve 1 su bardağı su, sirke ve yarım çay bardağı zeytinyağı ilavesi ile kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.

Soğuduktan sonra tencere ile birlikte buzdolabında bir gece bekletin.

Ertesi gün servis tabağına alarak ikram edin. Üzerini taze nane yaprakları ile süsleyin.

Fotoğraf: Alamy

yemek dolma dolma çeşitleri ve tarifleri soğan sarması zeytinyağlı soğan dolması soğan dolması yapılışı