USTA İŞİ

Zeytinyağlı lahana sarma tarifi

Zeytinyağlı lahana sarma tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan hem lezzeti ve hem de doyurucu sarma.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk

Malzemeler

  • 1 adet büyük lahana
  • 20 gram kuş üzümü
  • 450 gram pirinç
  • 250 gram sıvı yağ
  • 500 gram kestane
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 kaşık toz şeker
  • 4 adet kuru soğan
  • 40 gram dolmalık fıstık
  • Tuz

Hazırlanışı

Lahananın kök kısmını bıçakla oyarak çıkarın. Yaprakları tek tek ayırıp yıkayın. Kaynamakta olan suya atın, 2 dakika tutup çıkarın ve süzülmeye bırakın.

Kestanelerin üzerini bıçakla çizin, 1 saat suda bekletin. Elektrikli ocakta veya fırında kebap yapın, kabuklarını soyun. Her kestaneyi üçe bölün.

Soğanları kıyın. Bir tencereye koyduğunuz yağda rengi pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra pirinci ekleyin ve onu da 3-4 dakika kavurup içine üzümleri ve kestaneleri katın. Fıstıkları tavada yağsız olarak kavurduktan sonra, 1 bardak sıcak su ile birlikte pirinçli içe katıp pişirin, demlenmeye bırakın. Demlenen içe yenibahar, tarçın, tuz ve toz şekeri ekleyin.

Hafifçe haşlamış olduğunuz lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarlı kısmı bıçakla kesip çıkarın. Büyüklüğüne göre yaprakları, bir tatlı tabağı boyutunda olacak şekilde ikiye veya dörde bölün. Her yaprağın ortasına, içinde 2-3 parça kestane olacak şekilde iç koyup sarın. 2 bardak sıcak su ile kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Soğuyuncaya kadar bekleyip, tabağa dizin.



sarma dolma