ORTA ZORLUKTA

Zeytin böreği tarifi

Zeytin böreği tarifi

Zeytin böreği ya da zeytinli börek, Gaziantep mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden. Mayalı hamur ya da ekmek hamuruyla yapılan zeytin böreğinin iç harcında da yeşil zeytinin yanı sıra yağsız kıyma, kuru soğan, sarımsak, ceviz işi, nar ekşisi gibi hepsi birbirinden nefis malzemeler bulunuyor. İştahınız yeterince açıldıysa biz de sözü daha fazla uzatmadan zeytin böreğinin yapılışına geçelim. Çok beğeneceğinize emin olduğumuz bu böreği mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun…

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk

Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 kilogram un
  • 1 küp yaş maya
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2,5-3 su bardağı ılık su

İç harcı için:

  • 1 kilogram yeşil zeytin
  • 300 gram yağsız kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 dal taze sarımsak
  • 3 dal taze yeşil soğan
  • 1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı karışık domates biber salçası
  • Kırmızı pul biber
  • 2 demet maydanoz

Üzerine sürmek için:

  • Tereyağı

Hazırlanışı

Hamur için mayayı tuz ve şekerle birlikte bir bardak suda eritin.

Mayalı suyu yoğurma kabına alıp unu ilave edin.

Suyunu da azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.

Hamurunuzu unlayıp üzerini nemli bir bezle kapatıp hamur iyice kabarana kadar mayalanmasını bekleyin.

İç harcı için zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın.

Kıymayı kavurun.

Yemeklik doğradığınız kuru soğanları ilave edip kavurmaya devam edin.

Soğanların rengi dönünce salça, pul biberi ve karabiberi ekleyin.

Zeytinleri, nar ekşisini ve cevizi de ilave ettikten sonra uzun uzun karıştırarak homojen bir karışım elde edin.

Ocaktan alıp biraz ılınmasını bekleyin.

Soğan, sarımsak ve maydanozu ince ince kıyıp diğer malzemeye ekleyin. İçiniz hazır.

Hamurdan mandalinadan büyük bezeler koparın.

Bezeleri ince uzun oval şekilde açın.

Hamurun her yerine kıymalı içi yayın ve ikiye katlayıp kenarlarını içe doğru kıvırarak kapatın.

Fırın tepsinin tabanını unlayın. Börekleri tepsiye yerleştirin.

Fırını 240-250 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Ardından tepsiyi fırına verin.

Börekleri altı üstü kızarana kadar pişirin.

Fırından alınca isterseniz üzerine tereyağı sürebilirsiniz.

Fotoğraf: iStock

gaziantep mutfağı yöresel lezzetler zeytin böreği tarifi