GeriMutfak Tüyoları Yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama yöntemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama yöntemleri

Yumurta nasıl haşlanır? Yumurta haşlama yöntemleri

Sağlıklı yaşamda en önemli besinlerden biri olan yumurta, kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Özellikle geniş katılımlı hafta sonu kahvaltılarında mutlaka sofrada yer alan yumurtayı tüketirken pek çok yöntem tercih ediliyor. Yumurtanın en lezzetli hallerinden biri de hiç kuşkusuz haşlaması. Peki, yumurta nasıl haşlanır?

Besleyici olması, tok tutması ve ekonomik oluşuyla her daim sofraları şenlendiren yumurtayı, nasıl haşlayacağını merak eden vatandaşlar internette araştırma yapıyor. Yumurta haşlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için derledik. İşte, en iyi yumurta haşlama tarifi...

Yumurtalarınızı tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. Yumurtanızın bayat olmamasına dikkat edin. Ancak şunu da unutmayın: Çok taze yumurtalarda beyazın üzerini kaplayan zar kabuğa, birkaç günlük yumurtalara nazaran daha fazla yapışır. O nedenle haşlanmış yumurta yapacaksanız bayatlamamış ama çok taze de olmayan bir yumurta tercih edebilirsiniz.

Tenceredeki su kaynayana kadar ateşte tutun. Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir. Orta boy yumurtalar için 9 dakika, büyük boy yumurtalar için de 12 dakika boyunca suda tutmalısınız. Bu sürenin sonucunda parlak bir sarı ve canlılığını kaybetmemiş bir beyaz elde edeceksiniz.

Bu sürenin sonucunda yumurtalarınızı sıcak sudan soğuk suya alın. Böylece hem yumurtaların pişmeye devam etmesini önlemiş hem de daha hızlı soğumalarını sağlamış olursunuz. Yumurtalar oda sıcaklığına eriştiğinde soymaya başlayabilirsiniz. Daha soğuk yumurta daha zor soyulacaktır.

Yumurtayı kolayca soymak için tezgâhın üzerine yatırıp avucunuzla hafifçe baskı yaparak yuvarlayın. Bütün kabuk kırıldığında yumurtalarınızı biraz önce kullandığınız soğutma suyuna batırın. Bu yumurtanın zarının gevşemesini sağlayacaktır. Zarı yumurtanız suyun içindeyken kolayca soyabilirsiniz. Alternatif olarak musluktan akan basınçlı su da yumurtanızın kolay soyulmasını sağlayacaktır.

GÜNDE BİR YUMURTA BOY UZATIYOR

Araştırmalar, gelişim geriliği gösteren bebek ve çocuklarda günde bir yumurta tüketiminin boy uzaması ve büyümeye olumlu katkı sağladığını tespit etti. Sonuçları Pediatrics dergisinde yayımlanan araştırmada, Ekvador'daki yetersiz beslenen 6-9 ay aralığındaki 160 bebek üzerinde çalışma yapıldı.

Gelişme geriliği gösteren alt gelir gruplarına mensup bebeklerden rastgele seçilen 60'ına 6 ay boyunca düzenli olarak günde bir yumurta verilerek, protein, demir, çinko, fosfor gibi maddeler açısından zengin bu gıdanın boy ve gelişim üzerindeki etkileri incelendi.

Lora Iannotti ve ekip arkadaşları, çalışma boyunca her hafta Ekvador'un dağlık bölgelerinde yaşayan araştırma grubundaki bebeklerin ailelerini ziyaret ederek, yumurta tüketiminin bebeklerde alerji gibi herhangi bir yan etkisi olup olmadığını kontrol etti.

Çalışma sonunda, yumurta tüketen bebeklerin tüketmeyenlere göre yüzde 47 daha az gelişme geriliği gösterdiği tespit edilirken, bu bebeklerin de çalışmanın başlangıcında ayına göre küçük kabul edilenler olduğu vurgulandı.

YUMURTAYLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN DÖRT TEMEL PÜF NOKTASI

 

 

False