Viyana'da başlayan aşk tüm dünyayı sardı

Fransız mutfağının en popüler tatlarından biri... Kruvasan... Tabii, Fransa'ya özgü tatlı bir çörek olarak tanınıyor ama yapılan araştırmalarda Viyana'da ortaya çıktığı belirtiliyor. Peki kruvasan gerçekten Fransız ya da Viyana mutfağından mı çıktı?

Haberin Devamı

Çıtır çıtır, enfes sosu ve mis gibi kokusuyla iştahımızı kabartan kruvasanın ortaya çıkışı bir hayli ilginç

Ay çöreğine benzeyen bu lezzet için gerçek olup olmadığı bilinmemekle beraber birçok efsane var. Fakat, en ilginç olanı Osmanlı Devleti'nin Viyana'yı ikinci kez kuşatma altına aldığı döneme ait.

İlk olarak Viyana'da ortaya çıkan kruvasanın geçmişi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. O dönemde Viyana ikinci kez kuşatılır. Bu kuşatma esnasında lağımcılar, şehrin surlarının altına bir tünel kazar. Plan ise, bu tünellerden gizli bir şekilde şehre girilerek ele geçirmektir. Fakat, Viyana'da gecenin ilk saatlerinden gün ışığına kadar ekmek yapan fırıncılar, yer altından gelen sesleri fark ederler ve askerlere haber verip uyarırlar. Bu uyarı üzerine Viyana askeri yetişir ve şehre girmeye çalışan Osmanlı askerini engeller.

Haberin Devamı

Bu olay esnasında Osmanlı sancağını gören fırıncılar bundan etkilenirler. Bunun üzerine, Viyanalı fırıncılar, sancakta yer alan hilalden esinlenerek ürettikleri çöreğe ay şeklini verirler. Adını da hilal anlamına gelen "kruvasan" (Croissant) koyarlar.

Kruvasan, her ne kadar ilk kez Viyanalı fırıncılar tarafından yapılmış olsa da Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Her ne kadar tatlı olarak ortaya çıksa da günümüzde Fransız mutfağının spesyalitesi olan kruvasanın sandviç benzeri çeşitleri de yapılmakta.

Ne diyelim, bu güzel tatlı çöreğin tadını çıkarırken yanından da bir fincan kahveyi eksik etmeyin...

Yepyeni bir leziz tarihinde görüşmek dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları