GeriHamur İşi Tarifleri Sivas katmeri tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sivas katmeri tarifi

Sivas katmeri tarifi

Sivas katmeri, adından da anlaşılabileceği üzere Sivas şehrimizin mutfağının en gözde lezzetleri arasında. Hamur işi denince ilk akla gelen tariflerden biri olan Sivas katmerinin yapılışı çok zor değil ancak biraz sabır ve ustalık istiyor. Biz bu tarifimizde katmeri sade yaptık ama siz arzu ederseniz içine peynir, patates gibi bir malzeme ekleyip farklı bir tat da elde edebilirsiniz. İşte Sivas katmeri tarifi...

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

Aralarına sürmek için:

  • 200 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt

Sivas katmeri tarifi Nasıl yapılır?

Süt, su ve mayayı yoğurma kabına alıp mayayı eritin. Sıvı yağ ve tuzu ekleyin. Karıştırarak yavaş yavaş unu ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek iyice yoğurun. Hamurun üzerini ıslak bir bezle örtüp mayalanması için bir kenara alın.

Bu esnada tereyağını bir tavada eritin. İçine sıvı yağı da ekleyip karıştırın.

Mayalanan hamurunuzu dört eşit parçaya bölüp yuvarlayarak beze haline getirin. Tezgahınızı unlayıp bezelerin iki tanesini kalın bir yufka olacak şekilde açın. Yufkaların birer yüzünü tereyağı ve sıvı yağ karışımıyla yağlayın.

Yufkalardan bir tanesini alıp yağlı yüzeyinin üzerine katlayın. Katladığınız yufkanın üst yüzeyini yeniden yağlayıp yeniden bu yüzeyinin üzerine katlayın ve kare bir hamur parçası elde edin. Bu kare hamuru yağladığınız diğer yufkanın üzerine yerleştirip kare hamur içte kalacak şekilde yufkayı üzerine katlayın.

Diğer iki bezeyi de aynı şekilde katlayıp şekillendirin. Tezgahınızı yeniden unlayın. Katladığınız hamurlarınızı unlu yüzeyde 1 santimetre kalınlığında olacak şekilde merdaneyle açın. Keskin bir bıçağın ucuyla hamurun üzerini verevine kesin.

Hamurlarınızı iyice yağladığınız tepsinize dizin.

Üzeri için yumurta sarısıyla yoğurdu iyice karıştırın ve bir fırça yardımıyla hamurlarınızın üzerine sürün. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Servis etmek için biraz soğumasını bekleyin.