ORTA ZORLUKTA

Sıkma köfte tarifi

Sıkma köfte tarifi

Sıka köfte Malatya mutfağına has bir lezzet. Adının köfte olduğuna bakmayın içinde kıyma yok, onun yerine bulgurdan yapılan bir köfteden bahsediyoruz. Yapımı zor gibi görünse de tarifte anlattığımız aşamaları adım adım uyguladığınız takdirde işler oldukça kolaylaşıyor. Şimdiden kolay gelsin...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 500 gram yarma bulgur (unlu köftelik bulgur)
  • 1 çay bardağı kısırlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su

Sos malzemeleri:

  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 kavanoz menemen sosu (veya 4 adet yeşil biber ve 2 adet domates)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

Hazırlanışı

Bulgurla birlikte tuz ve üstünü geçmeyecek kadar sıcak suyu yoğurma kabına koyup üstünü kapatın. Yarım saat dinlendirin.

Dinlenen bulgurları iyice yoğurup ve küçük misket köfteler hazırlayın.

Köfteleri tuzlu suda bir iki taşım kaynatıp süzün.

Sosu için yemeklik doğranmış soğanları sıvı yağda kavurun eğer taze biber kullanılacaksa soğanla beraber onu da kavurun.

Kavrulan soğanların üzerine menemen malzemesini ekleyin. (Taze domates kullanılacaksa bu aşamada biber ve domatesleri kavurun.)

Bir taşım kaynayınca tereyağı, salça ve baharatlarını ekleyin.

Hazırladığınız sosa haşladığınız köfteleri ekleyip birkaç dakika birlikte kavurun. 

Sıkma köfteniz hazır. Afiyet olsun.

Gıda israfını önlemek için saklama tüyoları!
Fotoğraf: Alamy

malatya yemekleri sıkma köfte tarifi sıkma köfte