GeriMutfak Tüyoları Şevketibostan nedir? Şevketibostan yemeği nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şevketibostan nedir? Şevketibostan yemeği nasıl yapılır?

Şevketibostan nedir?  Şevketibostan yemeği nasıl yapılır?

Bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız, papatyagiller familyasından şevketibostan, gıda olarak tüketilmesi yanında tıbbi özellikleri de olan bir bitkidir. Kök ve toprak üstü kısımları idrar arttırıcı ve taş düşürücü amaçlarla kullanılmaktadır. Peki, şevketibostan yemeği nasıl yapılır? İşte, şevketibostan hakkında detaylı bilgi.

Şevketibostan (Scolymus hispanicus L.) Asteraceae familyasından bir bitkidir. Kök kabukları, genç yaprakları ve yaprak orta damarları sebze olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde Scolymus cinsine ait iki tür daha bulunmakla birlikte en yaygın ve değerlendirmeye uygun olanı şevketibostandır.

Şevketibostan ülkemizde Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri'nde doğal yayılış göstermekle birlikte sebze olarak değerlendirilmesi Ege Bölgesi'nde, özellikle İzmir çevresinde bilinmektedir. Türkiye haricinde İtalya ve İspanya’da da sebze olarak değerlendirildiğine dair bilgiler mevcuttur.

ŞEVKETİBOSTAN NASIL KULLANILIR?

Girit mutfağında ve Girit'ten Batı Anadolu'ya göç eden Türkler tarafından kemikli kuzu etiyle pişirilerek (şevketibostan yemeği) ya da haşlama salata (şevketibostan salatası) olarak tüketilir. Girit'in dağ köylerinde bundan farklı olarak hala arapsaçıyla veya enginarla birlikte de pişirilmektedir.

Malzemeler

1 demet şevketibostan otu
500 gram kuşbaşı et
Arpacık soğan
Yarım limonun suyu
Tuz

Hazırlanışı

Limonlu soğuk suda haşladığınız şevketibostanları ayrı bir tencerede soğan ve zeytinyağı ile kavurduğunuz ete ekleyin. Karışımı otlar yumuşayana kadar 20 dakika kısık ateşte pişirin.

False