ORTA ZORLUKTA

Şebit (Kayseri yağlaması) tarifi

Şebit (Kayseri yağlaması) tarifi

Yöresel yemeklere duyduğumuz sevginin sonu yok. Özellikle hamur ve etin en güzel birlikteliklerini bulabildiğimiz Kayseri mutfağı yemekleri bu listenin en üst sıralarında yer alıyor. Kayseri yağlaması diye de bilinen şebit de bunlardan biri. Şebit yemek için ille Kayseri'ye gitmenize gerek yok. Evinizde de zevkle yapıp yiyebileceğiniz şebit tarifi içeriğimizde...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet iri domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Kırmızı toz biber

Üzeri için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Hamuru için:

  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı yaş maya
  • Tuz
  • 1 su bardağı ılık su

Hazırlanışı

Unu yoğurma kabına alın.

Ortasını havuz gibi açıp tuz ve mayayı ilave edin.

Bir yandan karıştırıp bir yandan ılık suyu ekleyin.

Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurup üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat kadar dinlendirin.

Bu esnada soğan ve biberleri ince ince kıyıp yağda kavurmaya başlayın.

Ardından kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.

Domatesleri rendeleyip tencereye ilave edin ve eriyene kadar tüm malzemeyi pişirin.

Kıyılmış maydanoz, salça ve baharatları da ekleyip hepsini iki dakika daha pişirin.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tatlı tabağı büyüklüğünde açın.

Tavayı iyice ısıtıp hamurların iki tarafını da güzelce pişirin.

Hamurlardan birini genişçe bir tabağa alın. Üzerine kıymalı harçtan yayın.

Aynı işlemi 5 kat hamur olacak şekilde sürdürün.

Tüm malzemeyi bu şekilde tabaklara bölüştürün.

Sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın.

Kırmızı biberi tereyağında yakın.

Kıymalı hamurların üzerine önce yoğurdu sonra da kırmızı biberli yağı gezdirin.

Afiyet olsun!

 

Fotoğraf: Alamy

kayseri yağlaması tarifi şebit tarifi yöresel lezzetler