GeriMutfak Tüyoları Samsa nedir? Samsa böreği nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Samsa nedir? Samsa böreği nasıl yapılır?

Samsa nedir? Samsa böreği nasıl yapılır?

Samsa veya samsa böreği Güney Asya ülkeleri Hindistan, Pakistan ve Nepal'de çokça tüketilen, Portekiz ve Doğu Afrika'ya da yayılmış bir börek çeşididir. Tarihi kayıtlardan Eski Pers İmparatorlarının da sevdiği bir yiyecek olduğu anlaşılmış ve bu nedenle geçmişinin en azından MÖ 500'lerden daha eskiye uzandığı tahmin edilmiştir. Peki, samsa nasıl yapılır?

1980'lerden itibaren Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde de tanınmaya başlayan samsa, hem tatlı hem de tuzlu olarak yapılabilir. Genelde çok baharatlı yapılır. Peki, geleneksel bir lezzet olan samsa böreği nasıl yapılır?

125 gram eritilip ılıtılmış tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı su
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
250 gram kıyma 
2 adet patates
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı karabiber
2 adet yumurta sarısı

SAMSA NASIL YAPILIR?

Haşladığınız patatesleri rendeleyip kıyma ile birlikte kavurun.

Üzerine baharatları ekledikten sonra ocaktan alın ve böreğin iç harcının soğumasını bekleyin.

Samsa hamuru için; yağ, sıvı yağ ve yoğurdu derin bir kaba koyun. Su, tuz ve kabartma tozunu ilave edin.

Azar azar un ilavesiyle yoğurun. Hamur kulak memesinden biraz daha sert olduğunda 1 saat kadar bekletin.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları elleriniz arasında çay tabağı boyutlarında açın. İçlerine hazırladığınız harcı koyun.

Hamurun kenarlarını yukarı doğru büzüp üçgen şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra önceden ısıttığınız 175 derece fırında pişirin.

Hamur işi 101Hamur işi yaparken nelere dikkat edilmeli? Hamurun topaklanması nasıl önlenir? Hamur açarken malzemelerin sıcaklığı nasıl olmalı? Hamur nasıl kolay açılır? Bu soruların cevapları bütün detayları ile burada...
Yorumları Göster
Yorumları Gizle