GeriMutfak Tüyoları Mantarın zehirlisine aman dikkat! Ölümcül bile olabilir...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mantarın zehirlisine aman dikkat! Ölümcül bile olabilir...

Mantarın zehirlisine aman dikkat! Ölümcül bile olabilir...

Çoğu yemekle uyumlu olmakla birlikte tek başına da çok lezzetli olan mantarı alırken zehirlenmelere karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Her yemekle mükemmel bir birliktelik sağlayan mantar tek başına da oldukça leziz bir tat sunuyor. Bahar ve yaz aylarında daha sık tüketilen mantar ülkemizde pek çok yerde üretiliyor. Mantarın bir diğer özelliği ise doğada kendiliğinden de yetişebiliyor olması. Doğada yetişen her tür mantar zehirli olmasa da zehirli mantarın ayırt edilebilme özelliği hemen hemen bilinmiyor. Bu nedenle doğadan mantar toplayıp yemek sakıncalı sonuçlar doğurabiliyor.

Türkiye genelinde yaklaşık iki binin üstünde mantar yetiştiği biliniyor. Bu mantarların tahmini olarak yüz türü zehirli olarak tespit edilmiş durumda. İlkbahar ve sonbahar yağmurları ile yetişen mantar türlerinden hangilerinin zehirli hangilerinin ise zehirsiz olduğunu tespit etmek ise uzman bilgi ve birikimi gerektiriyor. Mantarbilimci uzmanlar mantarları ayırt ederek zehirli veya zehirsiz olduğunu belirleyebiliyorlar.

Doğada gelişigüzel yetişen mantarlardan zehirli olanlar ve zehirli olmayan mantarlar arasında büyük benzerlik var. Zehirli ve zehirsiz mantarların kokusu, tadı ve görünüşleri hemen hemen aynı özellikleri gösteriyor.

Mantarın zehirlisine aman dikkat Ölümcül bile olabilir...

Halk arasında çeşitli inanışlarla mantarın zehrinin yok edilebileceği konusunda uzmanlar çok hassas. Mantarbilimcilere göre mantarı sıcak suda kaynatmak veya sirkeli suda bekleterek zehirinin etkisiz hale getirileceğine inanmak tamamen yanlış bilgilerden kaynaklanıyor. Bu nedenle mantar tercih ederken kültür mantarlarından şaşmamak gerekiyor.

Aynı toprak veya alan üzerinde hem zehirli hem de zehirsiz mantar yetişebileceği ihtimalinin göz önünde tutulması gerekiyor. Mantarların hoş bir kokuya sahip olması ve çayır üzerinde yetişmesi de mantar zehirsizdir anlamına gelmiyor. Mantarı yoğurt ile birlikte tüketmek veya canlı mantarı kuruttuktan sonra yemek mantarın zehrini hiçbir şekilde geçirmiyor. Bu sebeplerden dolayı doğada yetişen mantarları dikkatli tüketmek gerekiyor.

Mantarın zehirlisine aman dikkat Ölümcül bile olabilir...

Doğadan rastgele toplanan mantarlar zehirli olduğu zaman karaciğeri tamamen iflas ettirme noktasına kadar getiriyor ve bu hastalara tıbbi anlamda hiçbir müdahale yapılamıyor. Zehirli mantar yiyenler kusma ve ishal gibi belirtilerden sonra ölüme doğru giden vakalara sebep oluyor.

Kültür mantarı alırken mantarın üretim yerine, üretim izni olup olmadığına ve tarihine dikkat edebilir, ambalajlı satılıp satılmadığına göre mantarınızı seçebilirsiniz. Böylece mantarınızı güvenli bir şekilde satın almış olursunuz.

False