Asma pidesi olarak da bilinen loznik için Trakya mutfağına ait bir börek diyebiliriz. Ancak börek denince aklınıza hamur ya da yufka gelmesin. Bu böreğin altı da üstü de asma yapraklarından oluşuyor. İçinde mısır unu ve pırasa bulunan loznik, glütensiz beslenenlerin börek özlemini dindirebilecek bir lezzet. Hazırsanız önce malzemelerini sonra da yapılış aşamalarını anlatmaya başlayalım. Şimdiden afiyet olsun…
Pırasa, taze soğan ve maydanozları ayıklayıp ince ince doğrayın.
Yoğurdu derin bir kasede mısır unuyla karıştırın.
Doğradığınız yeşillikleri de bu karışıma ilave edin.
Su, tuz ve şekeri de ekleyip boza kıvamında bir harç elde edene kadar karıştırın. (Gerekirse su ilave edebilirsiniz.)
Asma yapraklarını kaynar suda 3 dakika haşlayıp tavadan alın.
Geniş bir tavayı yağlayıp asma yapraklarını parlak yüzleri alta gelecek şekilde tavaya yerleştirin. Yapraklar tavanın kenarlarından biraz dışarı sarkmalı.
Mısır unlu karışımı yaprakların üzerine boşaltıp sarkan yapraklarla üzerini kapatın.
Harcın üstü de asma yaprağıyla örttükten sonra lozniki ocağa alın.
Bir tarafını 15 dakika kadar kızarttığınız böreğinizi bir tepsi yardımıyla ters yüz edip alt tarafını da 15 dakika pişirin.
Servis tabağına aldıktan sonra dilimleyip servis yapın.