GeriMutfak Tüyoları Kurban eti pişirirken bunlara dikkat edin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kurban eti pişirirken bunlara dikkat edin!

Kurban eti pişirirken bunlara dikkat edin!

Kurban etlerini pişirmek oldukça titizlik isteyen bir konu. İşte dikkat etmeniz gerekenler...

Kurban Bayramı dönemlerinde en çok merak edilen konuların başında, kurban etlerinin saklama ve pişirme koşullarıyla ilgili püf noktaları geliyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir tüketim için özellikle sıcak aylarda bu noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Etin pişirilmeden önce nasıl bir yapıda olduğu son derece önemli. Etin daha lezzetli olması ve kolay pişmesi için hayvanın iyi beslenmiş ve fazla hareket etmemiş olması gerekiyor. Bu koşullar kurbanlığın etinin yağlı olması anlamına geliyor. Yağlı et de hem kolay pişiyor hem de lezzeti daha zengin oluyor.

Pişirme Sıcaklığı Önemli

Pişirme yöntemi ve sıcaklığını etin yapısına göre belirlemelisiniz. Örneğin bağ dokusu bakımından daha esnek olan etlerin kuru sıcakta pişirilmesi tavsiye ediliyor. Dana rosto ve ızgaraya uygun etler bu şekilde pişirilmeli. Bağ dokusu fazla olan etlerin ise kıyma haline getirilmesi ve köfte olarak pişirilmesi daha uygun.

Izgara esnasında ateşin çok harlı olmaması gerekiyor. Pişirme sıcaklığı da önemli. Yüksek sıcaklıkta ızgara yapılması durumunda etin katılaşması daha hızlı oluyor ve iç kısmı pişmiyor. Yüksek ateşte pişirilen etlerde protein kaybı meydana geliyor. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Kurban eti pişirirken bunlara dikkat edin

Nemli Ortamda Pişirin

Bağ dokusu ve protein bakımından daha zengin olan parça et, kuşbaşı etler, pirzola ve biftek gibi etlerin nemli bir ortamda pişirilmesi gerekiyor. Yani pişirme tavasına bir miktar yağ koyabilirsiniz.

Eti Dinlendirin

Kurban etinin kesilir kesilmez hemen pişirilmesi doğru değil. Eti pişirmeden önce özellikle bağ dokusu bakımından zengin bölgelerin 12 ile 24 saat süre ile dinlendirilmesi ve sonra pişirilmesi daha doğru. Etin dinlenmesi, kas yapısının dış ısıya alışması nedeniyle daha rahat pişmeye yardımcı olur.

Kızartmayın

Her ne kadar köfte bir pişirme yöntemi olarak kızartma tercih edilse de bu yöntem aslında sağlıksız. Yüksek ısıdaki yağ, kızartma esnasında etin içindeki proteine ciddi oranda zarar veriyor. Ayrıca yağda bulunan katkı maddeleri etin doğal yapısını da etkiliyor.

BU PÜF NOKTALARINI UYGULAYABİLECEĞİNİZ NEFİS BİR BİFTEK TARİFİMİZ VAR

 

False