GeriSebze Yemeği Tarifleri Karnabahar kızartması tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karnabahar kızartması tarifi

Karnabahar kızartması tarifi

Karnabahar kızartması tarifi içerisinde kış ayının en çok tüketilen sebzelerinden bir tanesi olan karnabaharın enfes bir hazırlanma yöntemini bulacaksınız. Karnabahar kızartması nasıl yapılır? Sorusunun kolay ve pratik bir yöntemle nasıl gerçekleştirileceğini anlatmış olduğumuz tarif sayesinde karnabahar kızartmasını herkes rahatlıkla hazırlayabilecek.

  • Yağda
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı un
  • 3 su bardağı sıvı yağ

Karnabahar kızartması tarifi Nasıl yapılır?

  • Karnabahar kızartması yapımı için öncelikle karnabaharı bölün.
  • Bir tencereye kaynar su, tuz ve biraz süt koyarak karnabaharları haşlayın.
  • Derin bir kapta süt, yumurta ve unu çırpın.
  • Karnabaharları çırptığınız karışıma batırarak, kızgın yağda kızartın.
  • Kızarttığınız karnabaharların üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber ekleyerek servis edebilirsiniz.

Karnabahar Kızartması

Turpgillerden yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz ya da sarımtırak olan lahanaya benzeyen otsu bir bitkidir. Yenilen kısmı, henüz açmamış olan yoğun çiçek halidir. Fosfor ve vitamin bakımından oldukça zengin olan karnabaharın ülkemizde güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç tane çeşidi bulunmaktadır. İnsan sağlığına çok sayıda faydası ve eşsiz lezzeti ile sofralarımızın baş tacı olan karnabahar birbirinden güzel yemek tarifleri ile tercih edilen bir sebze. Karnabahar tarifleri arasında en sevilenlerden biri ise karnabahar kızartmasıdır.

Karnabahar Kızartması Püf Noktaları

Karnabaharın pek çok tarifi gerek yemek kitaplarında gerekse sosyal medya ve televizyonlardaki yemek tariflerine ve pratik olarak yapılışlarına yer veren programlarda yer alıyor. Çok sayıda insan tarafından büyük bir merak ile takip edilen bu yayınlarda karnabahar kızartması tarifleri ilgi görenler arasında göze çarpıyor. Karnabaharın çok sayıda tarifi olsa da kuşkusuz kızartması damaklara hitap eden leziz tadı ile bir başka.

Her öğünde servis edebileceğiniz enfes bir karnabahar hazırlanırken karnabahar, yumurta, süt ve un ana malzemeler olarak bulunduruluyor. Karnabahar kızartmasına lezzet katan püf noktalarından biri karnabaharların tek tek ayıklanarak bol su ile yıkanmasından sonra tuzlu su ve bir miktar sütün içinde yumuşayıncaya kadar haşlanmasıdır. Bir başka karnabahar kızartmasına lezzet katan püf noktası ise haşlanan karnabaharların tariflerde belirtildiği üzere derin bir kapta çırpılan un, süt, yumurtaya soğumaları akabinde batırılarak önceden kızdırılan yağda kızartılmasıdır.

Karnabahar Kızartması Sunumları

Karnabahar lezzetinin yanı sıra görsel olarak da kızartıldıktan sonra üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt, pul biber, nane ve isteğe bağlı miktarda tuz ilavesi ile iştah açıcı bir görsellik kazanmaktadır. Kızartılmış karnabahar, üzerine serpilen baharatlarla birlikte oldukça lezzetli ve insanın yedikçe yiyesi gelen bir yemeğe dönüşmektedir. Kızartılmış karnabahar üzerinde dökülen sarımsaklı yoğurt ve damak zevkine hitap eden çeşitli baharatlarla eşsiz bir yemek olarak sofralarımızı süslüyor. Karnabahar kızartması geniş ve yayvan şık desenli ya da sade tabaklarla servise sunulabilir.

Karnabahar Kızartması Kaç Kalori?

Karnabahar kızartmasını severek yiyenler kaç kalori olduğunu merak ederek araştırıyorlar. Karnabahar kızartmalarında yoğurt olmazsa olmazlar arasında. Bu sebeple bir porsiyon yoğurtlu karnabaharın kaç kalori olduğu daha fazla öğrenilmek istenen bir husus. Bir porsiyon yoğurtlu karnabahar kızartmada 101 kalori bulunuyor. Bu açıdan düşük kalorili ürünler arasında yer alıyor.

Karnabahar Kızartması Kilo Aldırır mı?

Beslenme uzmanları ve diyetisyenler tarafından özellikle bel çevresindeki yağlardan kurtulmak için kış mevsiminde haftada en az 3 gün sofralardan eksik edilmemesi tavsiye edilen bir sebze karnabahar. Çok iyi bir lif kaynağı olan karnabahar midede hacim kaplamaktadır. Böylece çabuk doygunluk oluşturmaktadır. Sofraya oturulduğu zaman ilk olarak karnabahar salatası ya da fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar tüketilmesi halinde asıl kalorili olan ana yemekten daha az yenildiği gözlemleniyor.

Karnabahar etkili bir yağ yakıcı olduğu bilinen C vitamini ve Folik asit bakımından son derece zengin bir sebze. Bununla birlikte hücre bazında metabolizma hızının artmasına önemli katkıda bulunmaktadır. Bir porsiyon yoğurtlu karnabahar kızartmanın kilo aldırıp aldırmayacağını sofralarından karnabaharı eksik etmeyen pek çok insan merak ediyor. Daha öncede bahsedildiği üzere bir porsiyon yoğurtlu karnabahar kızartması 101 kaloriye haiz olup düşük kalorili ürün grubuna girmektedir. Bu açıdan bir değerlendirme yapıldığında az kalorili bir gıda olarak kilo aldırmamaktadır.

Her ne kadar bir porsiyon yoğurtlu karnabahar kızartması 101 kalori olsa da düşü kalorili olması istenildiği kadar yenilebileceği gibi yanıltıcı bir düşünceye yol açmamalıdır. Çünkü nasıl ki her gıdanın fazla tüketimi zararlı oluyorsa yine aşırı bir şekilde tüketimi kilo artışına neden olmaktadır. Porsiyon aşımı yapmadan yoğurtlu karnabahar kızartması tüketimine dikkat ve özen gösterilmelidir. Günlük olarak bir porsiyon yoğurtlu karnabahar kızartması tüketimi uygun olup kilo alınmasına neden olmamaktadır.

Kilo vermek için sağlıklı bir diyet yapmayı düşünenler düşük kalorili ürünler arasında yer alan 101 kaloriye haiz bir porsiyonlu yoğurtlu karnabahar kızartma gıdasını diyet yaparken tüketebilir, diyet listelerinde bu lezzetli ve sağlıklı karnabahar yemeğine gönül rahatlığı ile yer açabilirler. Kilo vermek için tavsiye edilen bir yemektir. Bununla birlikte bilinçli olarak spor yapılması kilo verme sürecini doğru ve dengeli bir şekilde hızlandıracaktır.