USTA İŞİ

Karalahana sarması tarifi

Karalahana sarması tarifi

Karadeniz bölgesine özgü bu lezzetli sarma tarifini çok seveceksiniz...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 1 kilogram karalahana
  • 500 gram kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 8-9 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Önce lahanaları iyice yıkayıp yapraklarını saplarından ayırın. Sonra bir tencere su kaynatın ve kaynayan suya, üst üste dizdiğiniz lahana yapraklarını ve 8-9 adet lahana sapını koyun. 10 dakika sonra el kevgiriyle lahanaları ters düz edin. 10 dakika sonra ocağı söndürün. Yaprakları ve sapları süzgece alın.

Soğanları yemeklik doğrayın ve büyük bir kaseye alın. Sonra domatesleri rendeleyin, maydanozların kalın saplarını ayırıp ince kıyın. Pirinci ayıklayıp yıkayın. Onları da kaseye koyun. Tuzunu, karabiberini katıp bir kahve fincanı kadar su ekleyerek iyice yoğurun.

Soğuyan lahana yapraklarını büyüklüklerine göre ikiye ya da dörde ayırıp ortadaki kalın damarı çıkarın. Damarlı yüzeyi içe gelecek biçimde yaprağı avucunuza alın ve bir tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyun, yanlarını kapatıp sarın.

Bu arada lahana saplarını sıvı yağ koyduğunuz tencere zeminine yan yana dizin. Üstlerine sarmaları sıralayın. Sarma işlemi bitince, tereyağından fındık kadar parçaları üzerine dağıtın. Dolmaların düzeyine kadar su koyup orta ateşte pişmeye bırakın.

Karalahana sarmalarını sıcak sıcak, yanında bir kase yoğurtla birlikte servis yapın.



pratik tarifler karalahana sarması sebze yemeği tarifleri