ORTA ZORLUKTA

Kadayıf böreği tarifi

Kadayıf böreği tarifi

Börek genellikle yufkayla yapılır, kadayıf ise tatlılarda kullanılan bir malzemedir. Peki bu iki lezzeti bir araya getirirsek ne olur? Ortaya dışı çıtır çıtır, içi bol malzemeli nefis bir kadayıf böreği çıkar. İşte denemek isteyenler için muhteşem bir börek tarifi…

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 600 gram taze kadayıf
  • 200 gram dil peyniri
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

  • 4 yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 200 mililitre süt
  • 200 mililitre zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kıymalı harç için:

  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Ispanaklı harç için:

  • 250 gram ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı

Soğanları küp küp doğrayın.

Kıymayı tavada yüksek ateşte kavurmaya başlayın.

Kıymaların rengi dönünce soğanları ilave edip kavurmaya devam edin.

Soğanlar yumuşayınca altını kısın.

Kapya biberi küp küp doğrayıp kıymaya ilave edin.

Tereyağı ile tuz ve karabiber ekleyip 15-20 dakika kadar kavurun.

İyice yıkadığınız ıspanakları irice doğrayın.

Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında kavurmaya başlayın.

Soğanlar yumuşayıp esmerleşmeye başlayınca ıspanakları ilave edin.

Tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyip ıspanaklar yumuşayınca altlarını kapatın.

Böreğin sosu için yoğurt ve yumurtayı homojenleşene kadar çırpın.

Üzerine süt ve zeytinyağı da ekleyip çırpmaya devam edin.

Son olarak tuzunu ekleyip kenara alın.

Zeytinyağını tavada ısıtıp kadayıfın dörtte birini tavaya yayın.

Sosun dörtte birini de kadayıfların üzerine gezdirin.

Ispanaklı harcı kenarlarından bir parmak kalacak şekilde kadayıfların üzerine yerleştirin.

Tekrar aynı miktarda kadayıf ve sos ilave edin.

Üzerini bir kapak ya da bir başka tavayla kapatıp böreği ters yüz edin.

Üstüne dil peynirini didikleyerek yayın.

Kadayıf ve sosla birlikte üzerini kapatıp böreği yeniden alt üst edin.

Son olarak kıymalı harcı yayıp üzerini kalan kadayıfla kapatın.

Kenarlarını bıçakla düzeltip böreği bir kez daha alt üst edin ve tavayı sallayıp çevirerek her tarafının pişmesini sağlayın.

Böreğiniz hazır. Dilimleyip sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Fotoğraf: Alamy

kadayıf böreği nasıl yapılır kadayıf böreği tarifi börek tarifleri