ORTA ZORLUKTA

İtalyan usulü patlıcan tarifi

İtalyan usulü patlıcan tarifi

İtalyan esintisini sofralarınıza getirecek lezzetli ve doyurucu bir tarif

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 1 kilogram orta boy patlıcan
Harcı için:
  • 1 su bardağı dolusu beyaz peynir rendesi
  • 1 dilim bayat ekmek
Sosu için:
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy domates
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı

Patlıcanı alaca soyarak başlayın. İçine 1 yemek kaşığı kadar tuz attığınız 7-8 bardak soğuk suyun içinde patlıcanları 30-35 dakika kadar bekletin. Böylece acısının çıkmasını sağlayın. (Bu işlemi sütle de yapabilirsiniz.) Patlıcanları yıkayıp, süzün ve bir mutfak bezi veya peçeteyle kurulayıp, suyunu iyice alın. Bir fırın tepsisine yerleştirip, 175 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. İmkanınız varsa közleyebilir ya da bol yağda kızartabilirsiniz.

Patlıcanlar ılındığında ortadan boylamasına ikiye bölün. Bir çay kaşığı yardımıyla dolma içi oyar gibi patlıcanın içini hafifçe oyup, çıkarın. Derin bir kasenin içine çıkardığınız patlıcan içlerini koyun. Üzerine rende beyaz peyniri ve leblebi boyunda ufaladığınız ekmek içini ekleyin. Bir çatal yardımıyla iyice ezip, karıştırın ve bir tatlı kaşığı yardımıyla oyduğunuz patlıcanların içine yerleştirin. Tüm harcı patlıcanların içine paylaştırıp, büyük bir servis tabağının üzerine yan yana dizin.

Sosu için orta boy bir tavanın içine sıvı yağı koyun. Hemen içine dövülmüş sarımsakları ekleyip, bir tahta kaşıkla karıştırarak 1-1,5 dakika kadar kavurun. Kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri tavaya ilave edip, tuz ve karabiberini de serpiştirin. Yine ara ara karıştırarak 5-6 dakika orta ateşte pişirin ve altını kapatın. Hazırladığınız sosu, sıcakken patlıcanların üzerine gezdirin. İsterseniz servise sunmadan önce üzerini çok ince kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.


italyan mutfağı Zeytinyağlı Tarifleri