ORTA ZORLUKTA

İlibada dolması tarifi

İlibada dolması tarifi

İlibada, efelek ya da evelik diye de bilinen labada otuna Afyonkarahisar ve çevresinde verilen bir isim. İçi salçalı ve bol baharatlı olan ilibada dolmasında kullanılan düğü ve göce de bu yemeği bildiğimiz dolmalardan farklılaştırıyor. Yöresel lezzetleri sevenlerin çok beğeneceğine emin olduğumuz ilibada dolmasını denemek isteyenler için malzemeler ve tarif aşağıda…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 1,5 kilogram labada
  • 1 su bardağı düğü (ince bulgur)
  • 1 su bardağı göce (ince buğday)
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Hazırlanışı

Düğüyü çekilmiş göce ile karıştırın.

Soğanları yemeklik doğrayın.

Sıvı yağın yarısını tencerede ısıtın ve yağda kavurun.

Üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.

Ardından göce ve düğü karışımını da soğanlara ekleyin.

Tuz, nane ve kırmızı biberi ve az miktarda suyu da ekleyip düğü ve göce kabarana kadar pişirin.

Labadaları hafifçe haşlayın.

Harçtan labadaların içine doldurup muska şeklinde sarın.

Dolmaları tencereye dizip üzerine su ilave edin ve pişirin.

Sıvı yağın kalanını kızdırın.

İçine salçayı ekleyin.

Nane ve kırmızı biber de ilave edip hepsini kavurun.

Dolmalar pişince üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra da salçalı sosu gezdirin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun…

Pancarlı Humus | Mucize Lezzetler
Fotoğraf: Ingimage

ilibada dolması tarifi Afyonkarahisar yemekleri yöresel lezzetler