Yöresel tatları sevenler Kars ve Ardahan mutfağının leziz tariflerini kaçırmasın
Feselli tarifi
Ardahan'a özgü olan feselliyi ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama katmer dediğimizde nasıl bir şey olduğu aklınızda canlanacaktır. Feselli yaparken hamur açma işi sizi biraz yorabilir fakat yediğinizde buna dediğini anlayacaksınız. Özellikle kahvaltılarda yenen bu hamur işini yanında istediğiniz yiyecekle beraber tüketebilirsiniz. Afiyet olsun...
Hörre aşı tarifi
Kış kapıdayken çorbalara ihtiyaç duymaya başlarız. Hörre çorbasına Kars ve Ardahan çevresinde sıklıkla rastlayabilirsiniz. Kışı en sert biçimde geçiren bu illerde böyle çorbalara ihtiyaç oldukça fazla oluyor. Bu çorbanın diğer bir adı da ana malzemesinin un olmasından dolayı un çorbasıdır. Hörre aşı yapımı oldukça basit ve sizi uğraştırmayacak cinsten. Mutlaka deneyin...
Kete tarifi
Kete birçok yörede farklı şekillerde yapılan bir lezzettir. Bu tarifimiz ise Ardahan'a özgü... Sabah kahvaltılarda sıcacık çayın yanında harika gidecek olan ketenin yapımı oldukça basit. Mayalı bir hamur elde edip içine kavrulmuş un ekliyorsunuz ve kapatıp fırına veriyorsunuz. Günün her saati yenebilen keteyi ister sade isterseniz de peynir, kıyma gibi harçlarla hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...
Tencerede şiş kebap tarifi
Kebap yapmak için usta olmak gerekmiyor. Kendi mutfağınızda enfes kebaplar hazırlayabilirsiniz. Bu yüzden evde denemek isteyenler için tarifimiz hemen aşağıda. Kars mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan tencerede çöp şiş sizi asla pişman etmeyecek. Şimdiden afiyet olsun...
Bozbaş tarifi
Yöresel lezzetlerden hoşlananların son dönemdeki favorisi Kars-Iğdır çevrelerinde çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen bozbaş. Pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaş, kemikli et ve nohutla yapılıyor. Azerbaycan mutfağında da yeri olan bu yemeği siz de mutlaka denemelisiniz. İşte nefis bozbaş tarifi…
Haşıl tarifi
Haşıl eskiden tarlalarda işçilerin karınlarını hem ucuz hem de besleyici bir yemekle doyurmak istediklerinde pişirdikleri bir yemekmiş. Ancak o kadar sevilmiş ki zamanla evlerin mutfaklarında da pişmeye başlamış. Evde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle yapılan bu doyurucu yemek, "Akşama ne yemek pişirsem?" derdinize çözüm olabilir. Tek yapmanız gereken yarmaları haşlayıp üstüne yağ ve yoğurt dökmek, işte bu kadar basit...
Hengel tarifi
Hingel olarak da bilinen hengel birçok yörede karşımıza çıksa da Türkiye’nin Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu yörelerinde oldukça yaygın. Mantıya çok benzer olan bu lezzetli yemeği denemek isterseniz Kars usulü hazırladığımız hengel tarifimiz bütün detaylarıyla hemen aşağıda…
Kars ketesi tarifi
Kete, Anadolu’nun birçok farklı yöresinde yapılan yağlı ve tuzlu çöreklerin genel adı. Ancak her yörenin kete tarifi farklı oluyor. Biz bugün Kars usulü kete yapalım dedik, çok da güzel oldu. Gayet de besleyici ve doyurucu olan keteden kahvaltılarda ve çay saatlerinde vazgeçemeyeceksiniz.
Piti tarifi
Kars yöresine ait olan piti özellikle iftar sofralarında ve özel günlerde tercih edilen bir yemek. Yapımı göründüğü kadar zor olmayan bu yemek için güveçlere et, domates, biber konuluyor ve fırına veriliyor. Misafirlerinize güzel bir akşam ziyafeti çekmek isterseniz piti kolayca yapabileceğiniz bir tarif.
Umaç helvası tarifi
Helva sevmeyen yoktur. İrmik helvası, un helvası gibi çeşitleri olan helvayı yemeklerden sonra hafif bir tatlı arıyorsanız tercih edebilirsiniz. Bu helva da Kars'a özgü bir lezzet olan umaç helvası. Çabuk hazırlanıyor olması tercih etme nedenlerinizin başında gelebilir. "Akşama nasıl bir tatlı yapsam?" diye düşünüyorsanız umaç helvasını denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Hasuda tarifi
Hasuda, Kars mutfağına özgü bir tatlı. Hafif ve yumuşak bir tatlı olan hasudayı kış mevsiminde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Denemek isteyenler için malzemeleri ve yapılışı...