En eski teknikle üretiyorlar! Oldukça da doğal...
İzmir Seferihisar’da zeytinyağı üretimi yapan bir fabrika 1950 yılından beri taş baskı yöntemi ile zeytinyağı üretimi yapıyor. Zeytinyağı üretiminin en doğal ve en eski üretim tekniği olan taş baskı yöntemiyle üretim yapan fabrikanın sahibi Uğur Ocakoğlu (38) fabrikayı dedesinden devraldığını söyledi. Ocakoğlu, taş baskı yöntemi ile zeytinyağının aromasını kaybetmediğini ve daha doğal, sağlık ürünler elde ettiklerini belirtti.
İzmir'de az sayıda bulunan taş baskı yöntemi ile zeytinyağı üreten fabrikalar, teknolojiye meydan okuyor. Geleneksel yöntemlerle elde edilen zeytinyağlarının daha sağlıklı ve doğal olduğunu düşünen Seferihisar ilçesine bağlı Beyler Mahallesi'ndeki fabrika sahibi Uğur Ocakoğlu ve ailesi, 1950 yılında bu yana aynı yöntemle üretim yapıyor.
İNSAN GÜCÜ VE EMEĞİ İLE ÜRETİLİYOR
Tarladan toplanan zeytinler fabrikaya getirildikten sonra önce tartılıyor, yapraklarından ayrıştırıldıktan sonra yıkama makinesinde yıkanıyor.
Dibindeki tortular, vanalardan çıkarılıyor. Yağ dinlenmeye bırakılıyor. Bir gün boyunca dinlenen yağın daha sonra asitleri ölçülüyor. Böylece zeytinyağı tüketim için hazır hale geliyor.
Bu yöntemin daha zor ve maliyetinin yüksek olduğunu, tüm bunlara rağmen geleneksel yöntemlerden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Uğur Ocakoğlu, "Fabrikalar işçilik maliyetlerini düşürmek için makineli sıkımı tercih ediyor ama biz bu yöntemi daha sağlıklı buluyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Dikkat, özveri ve ustalık gerektiriyor. Baskıyı herkes bu şekilde üst üste dizemiyor. Aralarda kayma olursa, çuvallar dağılıyor. Dağılınca çuvallar yıkılıyor ve bütün zeytin gidiyor. Bu iş tamamen ustalık işi" diye konuştu.