GeriSebze Yemeği Tarifleri Fırında karnabahar tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fırında karnabahar tarifi

Fırında karnabahar tarifi

Karnabahar kış aylarında yenebilecek en ekonomik ve sağlıklı sebzelerin başında geliyor. Üstelik pizza tabanından kısıra birçok tarifte de karbonhidrat tüketmeyenlerin imdadına yetişiyor. Biz bugün daha klasik bir yemek, fırında karnabahar, yapmaya kadar verdik. Çok hafif ve lezzetli bir yemek çıktı ortaya. Üstelik çok da pratik. Sizler için fırında karnabahar yapımı ve malzemeleri..

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • Kaşar rendesi
  • Tuz
  • Pul biber

Fırında karnabahar tarifi Nasıl yapılır?

  • Karnabaharları parçalayıp tuzlu suda haşlayın.
  • Yumurta, yoğurt, un, sıvı yağ ve baharatları derince bir kapta harmanlayıp haşlanmış karnabaharları bu sosa bulayın.
  • Cam tepsiye dizdiğiniz karnabaharların üzerine artan sosu gezdirin.
  • 200 dereceye ayarladığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp üzerine rendelediğiniz kaşarı serpip yeniden fırına verin.
  • Peynirler eriyip üstü kızarınca yemeğiniz hazırdır.

Fırında Karnabahar Çeşitleri

Sağlıklı besinler arasında yer alan karnabaharın birbirinden farklı yemek çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle sağlıklı ve pratik yemeklerden birisi olan karnabahar fırında da pişirilebilir. Fırında pişirilen fırında karnabahar oldukça lezzetli bir yemektir. Klasik fırında karnabahar tarifinde karnabaharların üzerine beşamel sos dökülür. Bunun üzerine ise kaşar peyniri de serpilerek pişirilir. Bu klasik fırında karnabahar tarifinin yanı sıra karnabaharlar haşlandıktan sonra yağ ve baharatlar ile harmanlanarak fırında pişirilir. Bunun yanı sıra karışık sebzeli fırında karnabahar da yapılabilir. Karnabaharların bu şekilde yemekleri de yapılır.

Fırında Karnabahar Püf Noktaları

- Fırında karnabahar yaparken karnabaharların önceden hafif haşlanması daha iyi yumuşamasını sağlayacaktır. Karnabaharlar da özellikle tuzlu suda haşlanmalıdır.

- Karnabaharlar haşlandıktan sonra pişip pişmediği iyice kontrol edilmelidir. Özellikle bunun için de karnabaharlar pişerken bıçak ile kesilip pişip pişmediği de kontrol edilebilir.

- Fırında karnabahar yapılırken üzerine yapılan beşamel sos iyice tüm karnabaharlara yayılmalıdır. Bu sayede karnabaharların üzeri tamamen kapatılır.

- Haşlandıktan sonra karnabaharlar biraz bekletilmelidir. Bu şekilde ilk sıcağı düşen karnabaharlar ise daha sonra beşamel sos ile harmanlanmalıdır.

- Fırında karnabahar mutlaka sıcak servis edilmelidir. Bu sayede kaşar peyniri de daha akışkan olacaktır.

Fırında Karnabaharı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Fırında karnabahar hazırlanırken karnabaharların önceden iyice haşlanması gerekir. Bu sayede fırında pişirilen karnabahar daha iyi pişecektir. Ayrıca beşamel sos karnabaharlar haşlanıp sıcağı iyice geçtikten sonra eklenmelidir. Eğer sıcak karnabaharların üzerine beşamel sos dökülürse Bu sosu pişirecektir. Böylece fırında karnabahar da yeterince lezzetli olmaz. Üzerine beşamel sos dökülen karnabaharlar 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. Karnabahar pişmeye yakın son 5 dakika kala kaşar peyniri eklenir. Böylece kaşar peyniri de yanmamış olur. Rahatlıkla fırında karnabahar yemeği yaklaşık 15 ile 20 dakika arasında fırında pişirilir. Fırında karnabaharın üzeri kızardığında fırından çıkarılabilir. Fırında karnabaharın daha lezzetli olması için içerisine karabiber ve tuz eklenmelidir. İsteğe bağlı olarak farklı baharatlar da eklenebilir.

Fırında Karnabahar Sunumları

Fırında karnabahar mutlaka sıcak servis edilmelidir. Fırında karnabaharın üzerine kaşar peyniri eklendiği için kaşar peynirinin asla donmaması gerekir. O nedenle fırından çıkarılan karnabahar yemeği hızlı bir şekilde servis edilmelidir. Servis tabağına alınan bir dilim fırında karnabaharın yanına protein ağırlıklı bir besin konulabilir. Özellikle de köfte ve ya tavuk ile fırında karnabahar servis edilebilir. Ayrıca fırında karnabaharın üzerine maydanoz ve ya nane yaprağı da konulabilir. Fırında karnabaharın bu şekilde servis edilmesi de hoş görünmesine neden olabilir. Fırında karnabahar sunumu yapılırken isteğe ve kişisel zevklere bağlı olarak çeşitli ürünler de eklenebilir. Fırında karnabaharın sunumu da oldukça şık olmalıdır.

Fırında Karnabaharın Faydaları Var mıdır?

Fırında karnabaharın sağlığa pek çok yararı vardır. Özellikle de karnabahar fırında piştiği için besin değerlerini kaybetmez. Yüksek lif oranına sahip olan karnabahar B vitamini yönünden de oldukça zengindir. Kilo vermeyi kolaylaştıran fırında karnabahar sindirimi de arttırır. Hafızayı güçlendiren fırında karnabahar kansere karşı da koruma sağlamaktadır. Yüksek oranda C ve K vitamini içeren karnabahar kemik sağlığını da yüksek oranda korumaktadır. Demir emilimini de sağlayan fırında karnabahar vücutta bulunan hemoglobin sayısını arttırır. Yüksek tansiyonu düşüren fırında karnabahar stresi azaltırken göz sağlığını korumaktadır. Besin değeri yüksek olan fırında karnabahar haftada en az bir gün mutlaka tüketilmelidir.

Fırında Karnabahar Kaç Kalori

Orta büyüklükteki yaklaşık bir tabak karnabahar toplam 213 kaloridir. Ayrıca fırında karnabahar yapılırken içerisine konulan yağ miktarı da azaltılmalıdır. Fırında karnabaharın içerisine konulan yağ miktarı azaltıldığında yemeğin kalorisi de düşecektir. Fırında karnabaharın içeriğindeki malzemeler arttıkça kalori miktarları da artacaktır. Fırında karnabahar düşük kaloriye sahip olduğu için diyet listelerinde mutlaka yer almalıdır. Bu sayede fırında karnabahar rahat bir şekilde tüketilebilir.

Fırında Karnabahar Kilo Aldırır mı?

Fırında karnabaharın kalori oranı düşük olduğu için asla kilo aldırmaz. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişiler rahat bir şekilde fırında karnabahar tüketebilirler. Yüksek lif oranına sahip olan karnabahar bağırsakları da hızlı bir şekilde çalıştırdığı için asla kilo aldırmaz. Fırında karnabahar tüketirken ise porsiyon miktarını da mutlaka iyi ayarlamak gerekmektedir.