GeriMutfak Tüyoları Domates salçası nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Domates salçası nasıl yapılır?

Domates salçası nasıl yapılır?

Türk mutfağındaki en önemli malzemelerin başında salça gelir. Yöreden yöreye yapımı farklılık gösteren salça, kullanım çeşitliliği nedeniyle en fazla tüketilen gıdalar arasında yer alır. Bununla beraber salça yapmak çok zahmetli gibi görünse de, mutfağımızda hayat kurtarıcı olması nedeniyle emeğinize değecektir.

Domatesleri yıkadıktan sonra saplarını ayıklayın, büyüklüğüne göre ikiye veya dörde kesin. Domatesleri derin bir kabın içinde serin bir yerde iki ya da üç gün veya yumuşayıp kabukları ayrılmaya başlayana kadar ara sıra karıştırarak bekletin. Bir süzgece veya kevgire alıp çekirdeklerini ve kabuklarını ayırın. Eğer bu işlemi yapmazsanız salçanız hem çok asitli olacaktır hem de istediğiniz püreyi elde edemeyeceksiniz.

Ayıkladıktan sonra bu malzemeyi çok ince bir süzgece veya tülbente koyup iyice suyunun çıkmasını sağlayın. Daha sonra bir tencereye alıp kaynatmaya başlayın. Kaynatırken sık sık karıştırın. Lezzet katmak için içine sarımsak ekleyebilirsiniz. Bir de tabii ki tuzu unutmayın.

Salça istediğiniz kıvama geldiği zaman ocaktan indirin ve temiz cam kavanozlara koyun. Eğer sıcakken bu işlemi yapıyorsanız kavanozun kapağını kapatıp ters çevirin ve soğumaya bırakın böylelikle içinde hava kalmayacak ve salçanızın ömrü uzun olacaktır.

Açtıktan sonra da küflenmemesi için üzerine biraz zeytinyağı ekleyerek saklayabilirsiniz.

False