USTA İŞİ

Çebiç tarifi

Çebiç tarifi

Konya'nın en özel lezzetlerinden biri olan çebiçten bahsetmeden olmaz. Eskiden bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilirmiş. Kuzu ciğeri ızgarada pişirilip kahvaltıda, tandırda pişen kuzu eti de bulgur pilavıyla birlikte öğlen servis edilirmiş. Konyalılar, çebiçin eylül ayında daha lezzetli olduğu kanısındalar. Çünkü bu dönemdeki kuzu tam anlamıyla olgunlaştığı için yemeğe ayrı bir lezzet katarmış. Et sevenlerin bayılacağı bu tarifi siz de denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun...

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 60+ dk

Malzemeler

  • 1 adet oğlak veya kuzu (bir yaşını doldurmamış olacak)
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı salça
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 10 -15 arpacık soğan
  • 1 baş sarımsak

Hazırlanışı

Kuzuyu, tandıra asılacağı gün kesin. Başını ayırmadan boynuzlarını alıp, derisini yüzün. İç organlarını çıkartın.

Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz yapın. Çünkü sulanmaması için hayvanı yıkamamalısınız, yıkarsanız da temiz bir bezle çok iyi kurulamalısınız.

Soğanları çok ince doğrayın ve sarımsakları ezin.

Bir kapta soğan, sarımsak, yoğurt,salça ve tuzu karıştırın, kuzunun dışına ve içine sürün.

Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerine ayıklanmış soğan ve sarımsakları yerleştirin.

Kahvaltıda yaprak ciğer olarak kullanılmayacaksa ciğeri, yüreği ve böbrekleri karnına koyun.

Bir tepsi içinde 2 saat dinlendirin.

Kuzunun dört ayağını telle birbirine sağlam bir şekilde bağlayın.

Kafasını ayaklarının arasına yerleştirip bağlı ayaklarının arasından sağlam bir demir şiş geçirin.

Pişerken düşmemesi için belinden de bir tel geçirin.

Tandırı yakın, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek pişirme ısısı) içine kuzunun suyunu toplamak için yarıya kadar su dolu büyük bir tencere koyun.

Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıtıp, demir şişlerin uçlarını dışarıda bırakın.

Tandırın ağzını bir sac ile kapatıp, etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıvayın.

Tandırın alt tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapatın.

Çebici pişmesi için kendi haline bırakın.

Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı, zayıf, besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar 1-1,5 saatte; besili ve yaşlı olanlar ise 2,5-3,5 saatte pişer.

Pişme süresince tandırı sık sık kontrol edip, hava alan yerlere cila sürün.

Kuzu pişince keserle sacın kenarlarına yavaşça vurarak çamurları alıp, sacı kaldırın, demirin iki ucundan tutarak kuzuyu dışarı çıkarıp, telleri çözün.

Tandırın dibindeki tencereye akan yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaşı doğrayarak bulgur pilavı yapın.

Kuzuyu alacak büyüklükte bir tepsiye pilavı yerleştirin.

Kuzunun başını ayaklarının arasından çıkartarak pilavın üzerine yerleştirin.

Tepsideki pilavın kenarlarını bir sıra maydanoz ve mevsim çiçekleri ile süsleyip, servis yapın.

Bulaşıkları elde mi yıkıyorsunuz?
Fotoğraf: AA

çebiç tarifi konya yemekleri et yemekleri