GeriMutfak Tüyoları Baklagil pişirirken bunlara dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Baklagil pişirirken bunlara dikkat!

Baklagil pişirirken bunlara dikkat!

Türk mutfağının en önemli besin grupları arasında yer alan baklagillerin yapımı özen istiyor. İşte baklagil pişirirken dikkat etmeniz gerekenler...

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan kuru baklagillere kışın gelmesiyle ilgi bir kat daha artar. Zengin protein ve mineral içeriği ile fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller soframızdan eksik etmemiz gereken hem besleyici hem de sağlıklı besinler arasında yer alır. İşte baklagilleri hem lezzetli hem besin değerini kaybetmeden pişirmede yardımcı olacak pratik bilgiler:

1. Baklagilleri pişirirken karşılaşılan en büyük sorun çabuk pişmemesidir. Aldığınız herhangi bir baklagili direkt suya atıp pişirmeye kalkarsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Baklagilleri pişirmek ön hazırlık ister. Ayıklayıp, yıkadığınız baklagilleri en az 6 saat önceden suya koyarak bekletmeniz gerekir. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer.

Baklagil pişirirken bunlara dikkat

2. Baklagillerle ilgili ikinci en büyük problem sindirim sistemini yorması ve gaz yapmasıdır. Bu sorunun çözümü yine bir önceki adımda anlatılan suda bekletme yöntemi ile ilgili. Yeterince suda beklettiğiniz baklagil tanelerinin kabukları tanelerden ayrılır hatta suyun üzerinde yüzmeye başlar, elinizle baklagil tanelerini hafifçe ovalarsanız kabukların tamamına yakını çıkacaktır. Birkaç defa da yıkayıp suyunu süzerseniz hiç gaz yapmayacak bir baklagil yemeği tüketmeniz mümkün. Bu yöntemle hazımsızlık probleminin de önüne geçmiş olursunuz.

3. Suya koyarak uzun süre beklemek istemeyenler için bir yöntem de baklagilleri pişirmeden önce haşlamaktır. Suda haşlanan baklagillerin kabukları da soyulabilir. Ancak hızlıca haşlanan suyu döktüğünüzde besin değerlerinin çoğu kaybolur. Suyu dökmeyip kullanırsanız bu sefer de gaz yapmasını da engelleyemezsiniz. Yani suda bekletme yerine hızla haşlamayı seçerseniz ya besin değerini kaybedersiniz ya da gaz yapan bir kuru baklagil yemeği hazırlamış olursunuz.

4. Baklagillerle ilgili kulaktan dolma bir bilgi de karbonat kullanırsanız taneler daha çabuk yumuşar şeklindedir. İşlemi hızlandırmak için ıslatma suyuna veya pişirme esnasında asla karbonat gibi ek malzemeler eklemeyin. Bu yine besin değerini düşürecek bir hareket olur. Baklagilleri önceden ıslatın pişirirken de kısık ateşte yemeğin uzun süre pişmesine izin verin.

Baklagil pişirirken bunlara dikkat

5. Yemeğinizin hızlı pişmesini istiyorsanız tek sağlıklı yöntem düdüklü tencere kullanmaktır. Yemek yüksek basınç altında pişecek böylece çok daha lezzetli olacaktır.

6. Pişirme süresini kısaltmak istiyorsanız, diğer bir önemli nokta da tuzu yemek piştikten sonra, en son aşamada eklemeniz olacaktır.

7. Yemeği pişirirken suyu birden eklemeyin. Pişirme süresince tencerede sadece tanelerin üzerini geçecek kadar su olsun. Su seviyesini takip edin. Unutmayın tencere yemeği de olsa emek verip pişirme süresini takip etmezseniz yemeğiniz ne kadar iyi malzemeler kullanırsanız kullanın güzel olmaz.

NOHUTLA FARKLI BİR TARİF İSTERSENİZ FALAFELİ DENEYİN

False