ORTA ZORLUKTA

Aşure tarifi

Aşure tarifi

Paylaşarak çoğalan ve damaklarda adeta bir lezzet şöleni yaratan aşure, nohut, buğday, nar gibi kuru meyve ve bakliyatların mucizevi birleşimiyle orta çıkan bir tatlı. Faydaları saymakla bitmeyen aşure, paylaşmanın unutulan ruhunu ve güzelliğini tekrar hatırlatıyor. Yıldızlı Tarifler kitabının yazarı Yıldız Öz Samaha, aşure ayı için özel “mutluluk formüllü aşure” tarifini paylaştı. İşte mutluluk formüllü aşurenin malzemeleri ve yapılışı…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk

Malzemeler

  • 4 su bardağı dövme buğday
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 3 su bardağı nohut
  • Yarım çay bardağı kalın bulgur
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı kara üzüm
  • 1 su bardağı sarı üzüm
  • 1,5 su bardağı kuru incir
  • 10 adet hurma
  • 1,5 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı Antep fıstık içi
  • 1,5 su bardağı çiğ badem
  • 1 adet soyulmuş portakal kabuğu
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 paket vanilya

Üzeri için:

  • 1 su bardağı fındık
  • Yarım çay bardağı çam fıstığı
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 adet nar
  • Tarçın
  • Toz Antep fıstığı

Hazırlanışı

Geceden buğdaylara, üstünü geçecek kadar su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın.

Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin.

Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın.

Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın.

Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin.

Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın.

Diğer yanda küp küp doğradığınız kuru incir, kuru kayısı, hurma, sarı üzüm, siyah üzüm, çiğ badem ve portakalı sırayla ayrı ayrı haşlayın.

Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun.

Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi içinse haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin.

Pişen aşureye ılık sütü ilave ettikten sonra vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin.

Son olarak damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi önemli.

Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, Antep fıstığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve narı da ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.

Mozaik Pasta | Mucize Lezzetler
Fotoğraf: Yıldız Öz Samaha

aşure nasıl yapılır aşure tarifi aşure tarifleri