GeriTatlı Tarifleri Aşure tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aşure tarifi

Aşure tarifi

Aşure lezzetiyle olsun manevi değeriyle olsun, mutfaklarımızda çok özel yere sahip tatlılardan biri. Herkesin aşure zevki de genellikle farklı oluyor ama biz Şef Cengiz Canpolat'tan en zor beğenenleri bile memnun edeceğine inandığımız bir aşure tarifi aldık.

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 200 gram aşurelik buğday
  • 50 gram nohut
  • Tarçın
  • 50 gram kuru fasulye
  • 80 gram kuru üzüm
  • 100 gram kuru incir
  • 80 gram kuru kayısı
  • 200 gram bütün kavrulmuş fındık
  • 200 gram bütün kavrulmuş dolmalık fıstık
  • 1 adet taze nar
  • 10 gram tuz
  • 300 gram toz şeker
  • 60 gram kuş üzümü
  • 20 gram mısır nişastası
  • 10 bardak su

Aşure tarifi Nasıl yapılır?

Buğday, nohut, kuru fasulye, kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümü bir gün önceden ayrı kaplarda soğuk suyla ıslatın. Tüm baklagilleri yine ayrı ayrı kaplarda kaynatarak aşure için hazırlayın. Meyveleri sudan çıkarıp bir kenara alın.

Bir tencereye 10 bardak su koyup kaynatın. Kaynayan suya önce buğdayı ilave edin ve suyu sararıp özü çıkana kadar haşlayın. Sonra sırasıyla nohut ve kuru fasulyeleri ekleyin. Tuz ve şekeri de ilave ederek 20 dakika daha kaynatın. Son olarak meyveleri ekleyin. Karıştırırken meyvelerin parçalanmamasına dikkat edin.

Aşurenizin kıvamı muhallebi gibi olana kadar pişirmeye devam edin. Eğer içindeki malzemeler iyice pişmesine rağmen aşure sulu kaldıysa nişastayı suyun içinde eritip aşureye ekleyin ve bir taşım kaynatın. 

Ocaktan aldığınız aşureyi ilk sıcağı çıkınca kaselere paylaştırıp dinlenmeye bırakın. İyice dinlendirip soğuttuktan sonra üzerini meyveler ve kuru yemişlerle süsleyin.