Leylek yavruları koruma altına alındı

Güncelleme Tarihi:

Leylek yavruları koruma altına alındı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 18:36

Leylek yavruları koruma altına alındı

Haberin Devamı

Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA)- TUNCELİ merkez Aktuluk Mahallesi'nde yuvalarında terk edildikleri belirtilen 2 yavru leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Beslenip uçacak hale gelmeleri halinde yavru leyleklerin doğaya sanılacağı belirtildi.
Merkez Aktuluk Mahallesi Meytan mevkiinde bulunan elektrik direğindeki yuvaya 2 gündür uğramayan yetişkin leyleklerin yaptığı yuvada bulunan 2 yavru leylek, köylüler tarafından fark edildi. Köylüllerin durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi'ne haber vermesi üzerine harekete geçen ekipler bir süre yavru leylekleri gözlemledi. Yetişkin leyleklerin yuvaya uğramadığını gören görevliler, Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi yetkilileri ile temasa geçerek temin edilen vinç yardımıyla yavru leylekleri bulundukları yerden alıp kuruma getirdi. Veteriner tarafından kontrolleri yapılan yavru leylekler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi'nde koruma altına alındı. Leylekler, beslendikten sonra uçacak duruma gelmeleri halinde yeniden doğal ortamlarına bırakılacak.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube  Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, yavru leyleklerin anne ve babalarının neden yuvaya gelmediklerini bilmediklerini, muhtemelen başlarına bir şey gelmiş olabiliceğini belirtirek, "Yaklaşık 2 hafta önce, merkez ilçe Aktuluk Mahallesi Meytan mevkiinde mahalle sakinleri tarafından leylek yuvasında 2 leylek ebeveynlerinin olmadığı şeklinde bir ihbar aldık. 2 gün gözetimde tuttuk. Gerçekten de ebeveynlerinin yuvasına gelmediği görüldü. FEDAŞ yetkilileri ile temas kurduk. Orada elektrik direği üzerinde yuvası kurulu vaziyetteydi. Ekipler vasıtasıyla vinç yardımıyla yavruları kuruma getirdik. 2 haftadır uzman personelimiz tarafından yavru leyleklerimiz bakıma tabi tutulmakta. Uçma vaziyetine geldiği zaman yine uzman personel tarafından doğaya bırakacağız. Bizde leylek popülasyonu oldukça iyi durumda. Dönem dönem vakalarla karşılaşıyoruz. Yardımcı da oluyorlar. Vatandaştan kaynaklı bir leyleğe zarar verme olayı yok. Bu yavrular için de aynı şey söz konusu. Ebeveynlerin büyük ihtimalle insan faaliyetlerinin dışında yani insandan kaynaklı değil, farklı bir sebep olabilir yani bir tarım zararlısı tarım ilaçlaması kaynaklı olabilir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!