Leylá Gencer Müzesi kuruluyor

DÜNYA operasının gerçek divalarından Türk sopranosu Leylá Gencer adına bir müze kuruluyor.

İKSV’nin (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) Tepebaşı Beyoğlu Belediyesi yakınındaki yeni yönetim binası Deniz Palas’ın altıncı katında bir Leylá Gencer Müzesi açılacak.

Ünlü soprano, Teşvikiye’deki katını, partisyonlarını, sahne kostümlerini, çok ilgi çekici kişisel bütün eşyasını, piyanosunu gerek müze gerek kendizsi adına bir uluslararası şan yarışması düzenleyen İKSV’ye bağışladı.

Deniz Palas’ın altıncı katındaki müze, her gün ziyaretçilere açık tutulacak.

Zaten söz konusu binanın üst katı da, ziyaretçilerin yemek yiyebileceği, oturabileceği bir mekán olacak. Böylece özel olarak, Vakıf’a gelen bütün ziyaretçiler de o müzeyi gezebilecek.

Leylá Gencer gibi uluslararası bir sanatçımızın, yaşamını, çalışmalarını, başarı belgelerini, CD’lerini görebilmemiz doğrusu bütün müzik severler için gerçek bir müjde.

* * *

LEYLÁ Gencer Şan Yarışması’na müracaatlar Milano’daki Scala Tiyatrosu’na (Teatro Alla Scala) yapılacak. İlk elemeyi aşan 40 aday, İstanbul’da yarışacak.

Seçiciler Kurulu’nun başkanlığını Scala Tiyatrosu’nun genel müdürü ve sanat yönetmeni Stephane Lissner üstlendi.

Lissner, mektubunda böyle bir jürinin başkanlığını yapmaktan onur duyacağını, Leylá Gencer’in Akademi’leri için bir önemli referans olduğunu belirtiyor.

Yarışmanın seçiciler kurulu şu adlardan oluşuyor:

Leylá Gencer, Jüri Başkanı Stephane Lissner (Scala Tiyatrosu Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni), Gürer Aykal (Orkestra Şefi), Yekta Kara (İstanbul Devlet Operası ve Balesi Baş Rejisörü), John M. Mordler (Monte-Carlo Operası Genel Müdürü), Helga Schmidt (Valencia Operası ve Tiyatrosu Genel Müdürü), Gianni Tangucci (Pomeriggi Musicali di Melano Orkestrası Sanat Yönetmeni).

İstanbul’daki yarışma 25 ile 30 Ağustos 2006 arasında gerçekleştirilecek.

Borusan da orkestrasını bu yarışmaya tahsis edecek.

Yarışmanın sponsorları; İKSV, Doğuş, Garanti Bankası, Dışişleri Bakanlığı.

* * *

YARIŞMAYA katılacaklar 19 Mayıs 2006 Cuma gününe kadar, orijinal dilde seslendirilmiş olan 2 opera aryasını, seslendirmiş oldukları CD, video veya ses kayıtlarını aşağıdaki Yarışma Sekreterliği’ne ulaştıracaklar:

Accademia d’Arti E. Mestieri

Dello Spettacolo

Teatro Alla Scala

20123 Milano

Via Santa Marta, 18

Tel: + 39 (02) 8545111
Yazarın Tüm Yazıları