Levent Yüksel: Arabeskle dalga geçerdim

Güncelleme Tarihi:

Levent Yüksel: Arabeskle dalga geçerdim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 14:28

Levent Yüksel, uzun aradan sonra “Hayatıma Dokunan Şarkılar” albümüyle döndü. Çocukluğundan bu yana dinlediği arabesk şarkıları aslına sadık kalarak yorumlayan Yüksel, kendi tabiriyle “1972 model” bir albüme imza attı. Daha önce Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses’ten dinlediğimiz şarkıları bu kez Yüksel’den dinleyip öyle başladım sorularıma...

Haberin Devamı

◊ Arabesk albümünüz çıkıyor. Arabesk furyası geçen sene değil miydi?
- Furyayla alakam yok. 2 senedir sahnede “Yalnızım Dostlarım”ı söylüyorum, dinleyicilerdeki coşkuyu anlatamam sana. Arabesk albümü fikri menajerim Handan Taşkın’dan çıktı. “Yapalım” dedim ama “Kiminle yapacaksak ona Allah kolaylık versin diye de ekledim. (Gülüyor)

◊ Kolay beğenmiyorsunuz sanırım...
- Hem de hiç!

◊ Hangi şarkılara yer verdiniz çalışmada?
- Polat Yağcı’yla anlaştık, Burhan Bayar’la geldi yanıma. Burhan abiden 5 şarkı aldık. 4 tane de Orhan Gencebay’dan aldık. Bir de Rıfat Şallıel bestesi “İtirazım Var” geldi. “İtirazım Var”, “Kaderimin Oyunu”, “Yalnızım”, “Yalan”, “Mutlu Ol Yeter”, “Hor Görme”, “Bir Kulunu Çok Sevdim”, “Sus”, “Beni Böyle Sev” ve “Yorgun Gözler” albüme giren şarkılar. Kayıtlar sırasında da eskiden olduğu gibi bütün ekip stüdyoya girdi. Her şey 72 model olsun dedim çünkü...

Haberin Devamı

◊ Yeni düzenleme istemediniz mi?
- Hayır. Şarkılar orijinalliğini korusun, insanlar ne dinlediklerini net duysun istedim.

◊ Neden?
- Önemli olan söylediğin kelimeler çünkü. Müzisyenler benim istediğim gibi çaldı ama vokalde sorun oldu. Okumalara Burhan abi de katıldı. Ona “Beni yönlendir” dedim. Arabesk nasıl okunur bilmem çünkü. İki dakikada hallederiz diye düşünürken defalarca “Olmadı” dedi. Baktım böyle bitmeyecek, “Kayıtları eve götüreceğim, evde kaydedip geri getireceğim. Sonra birlikte dinleriz” diyerek eve gittim. Aradan 6 ay geçti.

◊ Nasıl söyleyeceğinize karar veremediniz mi?
- Bayağı bir kararsızlık yaşadım. O sırada da 35 derece sıcaklık var. Klimam yok, çünkü hasta oluyorum. Arabeski tam anlamıyla yaşadıktan sonra söyledim şarkıları. (Gülüyor) Sonra getirdim stüdyoya Burhan Bayar’a dinlettim. Dinlemeye başladı, “Ev sana çok yaramış. Bunca yıldır arabesk sanatçılarıyla çalışıyorum ama senin gibi söyleyenine denk gelmedim. Bir farklı söylüyorsun” dedi.

MİLYONLARIN MÜZİĞİ AMA BUNU KABUL ETMEDİK

◊ Albüme seçtiklerinizin hepsi söylemesi zor şarkılar. Kendinizi neden bu cendereye soktunuz?
- Hakikaten zor şarkılar ama cendereye girmek gibi bir şey söz konusu değil. “Sahnede söyleyebilir misin?” diyorsan, bazen vokallere bıraktığım oluyor ama genel olarak hepsini söyleyebiliyorum. Şarkı söylemek enteresan bir şey. Sesin ya vardır ya yoktur. Bana da vermiş Allah.

◊ Albümün adı “Hayatıma Dokunan Şarkılar”. İnsan nasıl bir gençliğiniz olduğunu merak ediyor doğrusu...
- Aslında lise dönemimde dalga geçiyordum bu şarkılarla. Çalıp söylüyordum, arkadaşlarla gülüp eğleniyorduk. Bir de ilk aşkıma “Mutlu Ol Yeter”i söylüyordum. Yıllar geçtikçe anladım, çok güzel laflar var bu şarkılarda. Arabesk dediğin milyonların müziği. Ama bunu kabul etmedik, hep öteledik. Benim 1 milyon satan bir albümüm var, “Ne çok satmışım” diyorum. Oysa adam 5 milyon satmış, haberimiz yok. Pop müzik, rock müzik diyorsun ya, arabesk de başlı başına bir kültür. Türk insanının ezbere bildiği müzik bu.

SÖZ YAZARLARI KAOSTA

◊ Sizin dinleyicileriniz zor beğenen bir kitle. Her müzik türünü dinletemezsiniz onlara. Nasıl karşılayacaklar bu albümü sizce?
- Konserlere gelenlerin yüzde 80’i beğeniyor. Bir keresinde bir oto tamirhanesinde rastlaştığım adam, “Sizi dinledik, çok güzel söylüyorsunuz. Ben arabesk sevmiyorum ama hanım bayıldı” dedi. Arabeski de arabesk gibi söylemiyorum, kendimce söylüyorum. Kalben gibi. O da İbrahim Tatlıses şarkısını gitarla seslendirdi, arabesk şarkıyı başka türlü söyledi.

◊ Elinizde yeni şarkılar vardır diye düşünüyorum. Uzun zaman sonra sıfır şarkılarla albüm yapmak varken proje albümü yapmayı tercih etmenizin nedeni beklentiyi düşürmek istemeniz miydi?
- Elimde şarkı yok.

◊ Gerçekten mi?
- Gerçekten yok. Son dönemde söz yazarları bir kaosun içinde. Söylenmiş lafı yeniden yazmamak için ipe sapa gelmez laflar üretiyorlar. Sen o lafları bestelesen ne olur, bestelemesen ne olur?

◊ Yaratıcılığınızı olumsuz etkileyen bir durum mu var?
- Yaratıcılığım hâlâ devam ediyor. Ama “Med Cezir” gibi bir albüm yapamıyorum yani. Demoralize eden şeyler oluyor tabii...

Haberin Devamı

EN GÜZEL ÇOCUK BAŞKASININ ÇOCUĞU

◊ Yalnız mı yaşıyorsunuz hâlâ?
- Genelde yalnız yaşamaktan hoşlanıyorum ama bu tek başınalık değil. “Evden işe, işten eve” durumum var.
Evde huzur içindeyim. Önümdeki sokakta anaokulları var, ciyak ciyak oyunlar oynuyorlar. Eskiden çocuk sesinden nefret ederdim, yaşım ilerleyince çok hoşuma gitmeye başladı. Bir de kuş sesleri duyuyorum. İyi durumdayım yani. Halimden memnunum.

◊ Yalnızlıktan hoşlanıyorum deyip çocuk sesi sevmeniz ilginç...
- Çocuk benim olmadığı sürece çok mutluyum. En güzel çocuk başkasının çocuğu.

NE SERTAB ARADI NE PLAK ŞiRKETi

◊ Sertab Erener’in “Best of” albümünde yer alacağınız yazıldı, doğru mu haber?
- Hiç haberim yok. Ne Sertab aradı ne de plak şirketi. Bilmiyorum. Ama ararlarsa yaparız birlikte. Memnun da olurum.

Haberin Devamı

Levent Yüksel: Arabeskle dalga geçerdim

Sinefil'e slogan bul, biletleri kazan!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!