Letoon Antik Kenti kazı çalışması başladı

Güncelleme Tarihi:

Letoon Antik Kenti kazı çalışması başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 11:06

Letoon Antik Kenti kazı çalışması başladı

Haberin Devamı

Ahmet ACAR/SEYDİKEMER (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde, tarihi M.Ö. 8'inci yüzyıla dayanan Letoon Antik Kenti'nin Kazı Başkanı Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz, kısa sürede yapılan kazı ve düzenleme çalışmalarıyla antik kentin yeni bir görünüme kavuşacağını söyledi.
Seydikemer'e bağlı Kumluova Mahallesi sınırlarında yer alan, Likya Birliği'nin inanç merkezi Letoon Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları başladı. 1962 yılından bu yana devam eden ve 2010 yılına kadar Fransız arkeologların yürüttüğü kazı çalışmalarını, son 6 yıldır Türk arkeologlar yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başkent Üniversitesi öncülüğünde bu yıl yaklaşık 2 ay sürecek kazı çalışmalarına Başkent, Trakya, Akdeniz ve Mustafa Kemal üniversitelerinden 5 bilim insanı, 10 arkeoloji ve sanat tarihi bölümü öğrencileriyle işçiler katılıyor.
'ÇALIŞMALARA HIZ VERDİK'
Letoon Antik Kenti Kazı Başkanı, Başkent Üniversitesi Arkeololji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz, "Bu yılki kazı çalışmaları iki alanda sürdürülüyor. Erken Hristiyanlık Kilisesi ek yapılarının foksiyonunu, araştırmalarını yapıyoruz. Teras duvarlarında toprak temizliği yapıyoruz. Basamaklı kaya sunaklarına ilişkin kazı ve araştırma çalışmalarına hız verdik. Kazılarda bulunan buluntularla ilgili envarteleme ve mimari belgeleme çalışmaları devam ediyor. Bunun yanında çok önemli bir proje olarak Letoon Antik Kenti'ne gelen ziyaretçiler için karşılama merkezi yapılıyor. Antik kentin rahat gezilebilmesi için taştan gezi yolları, ışıklandırma ve kameralandırma çalışmaları devam ediyor. Kışın biriken yağmur suyunu tahliye edecek drenaj çalışmalarını da bu yıl içinde tamamlayacağız" diye konuştu.
'TAPINAKLAR ŞEHRİ'
Letoon Antik Kenti'nin 1988 yılından bu yana Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi'nde yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Korkmaz, "Tarihi M.Ö. 8'inci yüzyıla kadar dayanıyor. Burası tüm Likya Birliği'nin tapınak ve inanç merkezi. Kısacası Letoon Antik Kenti tapınaklar şehri. Kısa sürede yapılan kazı ve düzenleme çalışmaları ile antik kent yeni bir görünüme kavuşacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!