Letonya'dan Türkiye'ye AB desteği

Güncelleme Tarihi:

Letonyadan Türkiyeye AB desteği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Letonya’nın küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülkeler olduğunu belirterek, “Gerek Türkiye gerek Letonya kendi ekonomik reçetelerini kendileri yazarak ve bunu uygulayarak ekonomik başarı gösteren ülkelerdir” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Letonya'nın başkenti Riga'da Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL LETONYA'DA / FOTO GALERİ

Kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek sözlerine başlayan Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Berzins'i Türkiye'ye davet etti.  Dışişleri Bakanı olarak iki kez geldiği Riga'nın tabiat güzelliği ve mimarisiyle gönlünde ayrı bir yeri bulunduğunu belirten Gül, cumhurbaşkanı olarak ilk kez Riga’ya geldiğini ve kendisine çok sayıda iş adamının eşlik ettiğini söyledi.

Berzins ile görüşmelerinin verimli geçtiğini dile getiren Gül, Türkiye ve Letonya’nın çok eski iki dost ülke olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1925 yılında kurulduğunu, Türkiye'nin Letonya’yı tanıdığını anımsatan Gül, “Türkiye, bu geçen süre içindeki işgal ve ilhak kararlarını hiçbir şekilde tanımamıştır, Letonya'yı daima bağımsız ülke olarak görmüştür. 1991'den sonra da ilişkilerimiz gayet güçlü gelişmiş, Letonya’nın Avrupa ve Atlantik kurumları içinde yer almasını daima desteklemişizdir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye ve Letonya'nın NATO içinde müttefik iki ülke olduğuna işaret eden Gül, iki ülkenin hava polisliği ve hava savunmasına ilişkin NATO projelerinde beraber çalıştığını, Türk pilotların bir dönem burada görev yaptığını anlattı.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine de vurgu yapan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Ticaret hacmimiz 300 milyon dolardır ama daha da büyüme potansiyeli vardır. Özellikle Letonya ve Türkiye'nin büyük ekonomik krizden, finans krizinden en az etkilenen ülkeler olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Gerek Türkiye gerek Letonya kendi ekonomik reçetelerini kendileri yazarak ve bunu uygulayarak ekonomik başarı gösteren ülkelerdir. Ekonomik performanslarımız her iki ülkenin de gayet iyidir.

Değerli dostum Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi sadece Türkiye ve Letonya'da değil üçüncü ülkelerde de iş adamlarımızın beraber iş yapma imkanları vardır. Bunları geniş geniş konuştuk. İş forumu toplantısında da iş adamlarımıza çağrıda bulunacağız.”

Haberin Devamı

“BİZİM TEZLERİMİZİ BİLMELERİNİ ARZU ETTİK”
Türkiye'nin AB üyeliğine, Letonya'nın daima destek verdiğini belirten Gül, teşekkür ederek, bunun devamını diledi.

Letonya'nın 2015'te AB dönem başkanlığı, Türkiye'nin de G-20 ülkelerine ev sahipliği yapacağını dile getiren Gül, “İnanıyorum ki bu ziyaretimiz ilişkilerimizde yeni bir safha açmıştır ve ilişkilerimizin daha da gelişmesi için bir ivme yaratmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde Letonya'dan somut bir talebi olup olmadığının sorulması üzerine, görüşmelerde Türkiye'nin konumunun ve yaşananların paylaşıldığını, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da gelinen noktayla ilgili bilgi verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Letonya'nın AB üyesi olarak Türkiye'nin bulunmadığı toplantılarda yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla orada bizim tezlerimizi ifade etmelerini ve bilmelerini arzu ettik. Gayet faydalı oldu” dedi.

LETONYA CUMHURBAŞKANI BERZİNS
Letonya Cumhurbaşkanı Berzins de Cumhurbaşkanı Gül'e ziyareti için teşekkür ederek konuşmasına başladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin 88 yıldır sürdüğüne, yakın zamanda da 90'ıncı yılın kutlanacağına işaret eden Berzins,  “Çok mükemmel, dinamik ilişkilerimiz var. NATO'da birlikte çalışıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin Baltık Bölgesi Hava Polisliğine müteşekkiriz. Gelecekte de iyi bir işbirliği olacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini vurgulayan Berzins, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ticaretin hızla geliştiğini söyledi. Letonya ile Türkiye arasında değerlendirilmemiş bir potansiyel olduğunu dile getiren Berzins, ziyaret vesilesiyle işbirliğinin enerji, havacılık, gayrimenkul ve diğer alanlarda geliştirileceğini kaydetti. Berzins, Türkiye'den gelen 92 kişilik iş adamı heyetinin iş forumunda 144 Letonyalı şirketle buluşacağını da bildirdi.

Türkiye ve Letonya'daki limanların önemine dikkati çeken Berzins, ulaştırma alanında imzalanan niyet mektubunun da bunu gösterdiğini vurguladı.  Yakın gelecekte pek çok alanda işbirliğinin geliştireceğini dile getiren Berzins,  “Kültür, eğitim gibi alanlarda işbirliğinden bahsedebiliriz. Şu anda 114 Türk öğrenci Letonya'da okuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Letonyalı turistler için cazibe merkezi olduğuna işaret eden Berzins, 2014'te Avrupa Kültür Başkenti olacak Riga'yı da Türklerin daha çok ziyaret edeceğine inancını belirtti. Berzins, Gül ile görüşmelerinde Ortadoğu,  Orta Asya ve Afrika ile ilişkileri de ele aldıklarını kaydetti.

Berzins, Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye katkısının ne olacağı sorusunu, şöyle yanıtladı:

 “Letonya, Türkiye'nin AB üyeliğini tam olarak desteklemektedir. Çünkü biz sizin ülkenizin çok zengin kültürel, tarihi mirası, ekonomisi ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinin herkes için olduğunu düşünüyoruz. Bu,  Letonya ve AB üyesi ülkeler için önemli. Çünkü AB'deki ortalama yaşam standartlarını elde etmek için çok çaba göstermemiz gerekiyor. Pek çok ülkenin de çaba göstermesi gerekiyor.”

Türkiye ve Letonya'nın doğu ve Uzakdoğu ülkeleriyle ekonomik işbirliğinin önemine işaret eden Berzins, Türkiye'nin Afrika'daki etkisinin de kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Açıklamaların öncesinde Gül ve Berzins huzurunda, iki ülke arasında ulaştırma ve lojistik sektöründe işbirliğine dair niyet mektubu imzalandı. Niyet mektubuna Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Letonyalı mevkidaşı imza attı.

ANITA ÇİÇEK KOYDU
Gül daha sonra eşi Hayrünnisa Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma ile birlikte Özgürlük Anıtı'na gitti. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Gül, Berzins ile anıta çiçek koydu.

Törenin ardından bir Letonyalının verdiği çiçeği kabul eden Gül,  Letonya'da eğitim gören Türk öğrencilerle sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gül, daha sonra Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics'in Küçük Lonca Binası'nda onuruna verdiği öğle yemeğine eşi Hayrünnisa Gül ile katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!