League of Legends'ta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Güncelleme Tarihi:

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 14:26

Sezonun bitmesiyle birlikte League of Legends geliştiricileri rün ve kabiliyet sisteminde köklü bir değişikliğe gittiler. Kabiliyetlerin kalkması ve rünlerin değişmesiyle birlikte birçok oyuncu nasıl rün dizilimi yapacağını henüz bilmiyor. Karakterlere gireceğiniz rünleri öğrenmeniz için size yardımcı olacak bir rehber hazırladık.

Haberin Devamı

Alt koridor nişancı (ADC)

Nişancılar için ana rün olarak İsabet ağacını seçmeniz gerekiyor. İsabet sayfanızdan anahtar rün olarak Saldırıya Devam, Ölümcül Tempo ve Ayağı Çabuk birini seçmeniz gerekiyor.  Saldırı hızına önem veren bir şampiyonsanız (Cait, Kog’maw, Tristina, Ashe, Jinx, Kalista, Twitch vb.) Ölümcül Tempo, Anahtar rününü seçmenizi tavsiye ediyoruz. Bu rün ile bir şampiyona hasar verdiğinizde saldırı hızınız 1.5 saniyeliğine yüzde 30 ile yüzde 80 arasında artıyor. Bir şampiyona tekrar hasar verirseniz saldırı hızınızın artma süresi 3 saniyeye çıkıyor. Bu rünün bekleme süresi ise 10 saniye.

Eğer vurduğunda çok hasar bırakan bir şampiyonsanız (Varus, Jhin, Sivir, Lucian, Vayne) Saldırıya Devam rününü almanız sizin için faydalı olacak. Bu ründe 3 kere art arda normal vuruş yaparsanız ekstra 30 ila 120 arasında hasar verebilirsiniz. Aynı zamanda hasar verdiğiniz kişi 6 saniye boyunca %12 daha fazla hasar alır. Ayağı Çabuk rününde, eski kabiliyetlerde bulunan rünlere benzeyen bir sistem bulunuyor. Bu sistemde saldırmak ve hareket etmek enerji biriktiriyor. 100 enerji biriktiğinde ise bir sonraki saldırınız 5 ila 50 ve ekstra saldırı gücünüzün ve yetenek gücünüzün belirli bir miktarı kadar iyileştirir. Ayrıca size 1 saniyeliğine artı yüzde 30 hareket hızı sağlar.

Haberin Devamı

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

İsabet dalının 2. bölmesinde Şifa Taşkını, Zafer ve Pratik Zeka rünleri bulunuyor.  2. alt rününüzü yanınızdaki destek şampiyonuna göre belirlemeniz gerekiyor. Şifa Taşkını rününü yanınızda can basan destek şampiyonları bulunuyorsa alabilirsiniz. Bu rün size canınız doluyken, can kazanmanız durumunda size bir kalkan veriyor. Bunu kanasusamış itemindeki sisteme benzerebilirsiniz. Eğer yanınızda can basan şampiyon yoksa, Zafer rününü tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Zafer rünü size şampiyon öldürdüğünüzde ve asistlerde size ekstra 25 altın ve eksik can miktarınızın yüzde 15’ini geri kazandıran bir özellik sunuyor. Pratik zeka rününde ise level atladığınızda size 5 saniye boyunca yaptığınız bütün yeteneklerin mana harcamalarını geri veriyor.

Haberin Devamı

Adc’ler için 3. rün olarak Efsane: Çeviklik, Efsane: Sıvışma ve Efsane: Kan rünleri bulunuyor. Bu rünler bize şampiyon katletmelerde ve minyon kesmelerde belli bir miktar yük kazandırıyor. Her 20 puanda 1 efsane yükü kazanıyorsunuz ve en fazla 5 efsane yükü kazanabiliyorsunuz. Bu yükler Efsane: Çeviklik’te bize saldırı hızı olarak geliyor. Efsane: Sıvışma’da hareket etkilerini kısıtlayan etkilerden az etkilenme şansı sunuyor. Efsane: Kan’da ise bize can yenileme imkanı sağlıyor. Karakteriniz saldırı hızına ihtiyaç duyan bir karakter ise Efsane: Çeviklik rününü tercih etmeniz doğru olacaktır. Eğer karakteriniz baskınlardan kurtulması zor bir karakter ise Efsane: Sıvışma rünü size gereken rün olarak karşımıza çıkıyor. Efsane: Kan rünü ise karakterinizin can çalmaya ihtiyacı varsa almanız gereken rün oluyor.

Haberin Devamı

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Ana ağacımızda son seçeceğimiz rün bölmesine geldik. Bu bölmede Son Darbe, Biç Devir ve Son direniş rünleri bulunuyor. Bu rünlerde karşınızdaki rakibe göre belirlemeniz gereken rünler. Karşınızdaki Rakipler çok tank ise, Biç Devir rününü seçmenizi öneriyoruz. Bu rün sizden taban canı en az 150 fazla olan rakiplere yüzde 4 daha fazla hasar vermenizi sağlıyor. Azami can farkı 2000 olduğunda ise rün size yüzde 10 daha fazla hasar vermenizi sağlıyor. Eğer karşı takımda fazla tank bulunmuyorsa Son Darbe rününü seçmeniz gerekiyor. Bu rün eski kabiliyetlerde olan bir sistemi barındırıyor. Bu sistem sayesinde canı yüzde 40’ın altında bulunan şampiyonlara yüzde 10 daha fazla hasar vermenizi sağlıyor. Ayrıca şampiyon öldürmede size 10 saniyeliğine değişken 9 saldırı gücü ve 15 yetenek gücü ilavesi sağlıyor. Son Direniş rünü ise siz yüzde 60 canın altındayken rakip şampiyonlara yüzde 5 ila yüzde 12 arasında fazladan hasar vermenizi sağlıyor. Can miktarınız ne kadar düşerse o kadar fazla hasar verebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

ADC’ler için ikinci yola gelecek olursak, bu yolda kendi oynayış tarzınıza göre belirlemeniz gerekiyor. Ben hayatta kalayım diyorsanız, Tank rünlerini, saldırıya devam diyorsanız hasar rünlerini seçebilirsiniz.

Alt koridor destek

Rehberimize alt koridordaki hayatımızı kurtaran rolden devam edelim. ADC’nizi korumak için elinizden geleni yapmalısınız. Rünlerinizide buna göre seçmeniz gerekiyor. Eğer hasar veren destek şampiyonlarından birini oynuyorsanız ana rün ağacınızı büyücülük seçmelisiniz. Büyücülük dalında anahtar rün olarak Aery’i Cağır, Sihirli Yıldız ve Sürat Coşkusu anahtar rünleri bulunuyor. Sürat Coşkusu rününü seçmeniz durumunda rakip şampiyona 3 farklı saldırı ve yetenek kullanırsanız, 3 saniyeliğine yüzde 45 hareket hızı kazanırsınız. Aery’i Çağır rününü, Lulu’daki Pix’e benzetebilirsiniz. Bu rün sayesinde rakiplere hasar verebilirsiniz veya takım arkadaşlarınıza kalkan sağlar. Bu rünü bolca dürterek hasar veren şampiyonlara (Lulu) kullanabilirsiniz. Sihirli Yıldız anahtar rünü ise rakibe yetenek atışı tutturduğunuzda, o noktaya bir meteor fırlatır. Bu meteor rakibe seviyenize bağlı olarak hasar verir. Sihirli Yıldız anahtar rününü Miss Fortune, Zyra ve Morgana gibi şampiyonlara kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Büyücülük dalında 1. alt rün olarak Soğuran Küre, Mana Akışı Yüzüğü, Ulti Şapkası rünleri bulunuyor. Bu rünlerden direk olarak Mana Akışı Yüzüğü, rününü seçmeniz gerekiyor. Bu rün sayesinde her 60 saniyede bir kullandığınız yeteneğin mana bedeli size iade ediliyor ve mana miktarınızın %8’i yenileniyor.

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

2. alt rün olarak ise seçmeniz için karşınıza Yücelik, Sürat ve Mutlak Odak rünleri bulunuyor. Bu rünlerin arasında sizin ihtiyacınız olan rün Yücelik. Bu rünü seçtiğinizde, 10. seviyede siz yüzde 10 bekleme süresinde azalma kazanırsınız ve fazla olan bekleme süresinde azalma yüzdesini (yüzde 45’i geçince mavi güçlendirme dahil) 1.2 saldırı gücü veya 2 yetenek gücü olarak size geri kazandırıyor. Hasar veren bir destek olduğunuz için bu rün rakibi sürekli dürtmek için size gereken imkanı sağlıyor.

Büyücülük dalında son rünümüze geldik. Bu kısımda Kızart, Suda Yürüyen ve Yaklaşan Fırtına rünleri bulunuyor. Bu rünlerden size Yaklaşan Fırtına en iyi seçenek olacaktır. Bu rün sayesinde her 10 dakikada bir belli bir miktar saldırı gücü ve yetenek gücü kazanabilirsiniz.

Hasar veren destek karakterler için 2. rün bölümünden seçmeniz gereken kategorilere gelelim. Bunların arasından karakteriniz hareket etkilerini kısıtlayan (Morgana, Lux, Zyra) bir yeteneğe sahipse Hakimiyet kategorisinden Belden aşağı rünü size uygun olan rün. Bu rün sayesinde hareketini kısıtladığınız hedefe, seviyenize bağlı olarak bir sonraki saldırı 12 ila 30 arasında bir gerçek hasar veriyor. Hakimiyet kategorisinde 2. Olarak ise Zombi Totem size uygun olan seçenek. Zombi Totem, rünü sayesinde rakiplerin totemlerini kırdığınızda oraya görünen bir totem bırakıyor ve bu totem kendi totem sınırınızdan da gitmiyor. Eğer karakteriniz hareket kısıtlayan bir yeteneğe sahip değilse, kalkan yeteneği bulunuyorsa (Lulu, Sona), ADC’nizi daha iyi korumak için Azim rün ağacındaki rünleri tercih etmelisiniz. Bunların ikisi de sizin oynayış tarzınıza uymuyorsa, ikincil rün olarak İlham rün ağacını da tercih edebilirsiniz.

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Hasar veren bir destek şampiyonu değilseniz daha çok ADC’nizi korumaya yönelik tank şampiyonlarsanız sizin seçeceğiniz rünler tam olarak Azim ağacında yer alıyor. Bu rün ağacında anahtar rün olarak Hortlağın Pençesi, Artçı Şok ve Muhafız rünleri bulunuyor. Bu rünlerin arasında sizin seçmeniz gereken rün Muhafız anahtar rünü. Bu anahtar rünü sayesinde 2.5 saniyeliğine yakındaki takım arkadaşınızı koruma altına alıyorsunuz.  Bu korumayı sağlarken hasar alırsanız size ve arkadaşınıza 1.5 saniyeliğine bir kalkan kazanıyorsunuz. Bu kalkan can değerinize ve yetenek gücünüze göre artış gösteriyor.

Azim ağacının 2. bölümünde ise Gözü Kara, Tahrip ve Yaşam Kaynağı rünleri bulunuyor. Burada seçmeniz gereken rün Yaşam Kaynağı rünü. Bu rün sayesinde, rakiplerin hareketlerini kısıtlayan bir etki uyguladığınızda 4 saniyeliğine işaretliyor ve işaretlediğiniz rakibe saldıran takım arkadaşlarınız sizin azami can miktarınız kadar ardan bir iyileşme kazanır.

Tank desteklere 3. Olarak seçmeniz gereken rünü belirlemeniz için karşı takımı görmeniz lazım. Bu kısımda Demir Deri, Ayna Kabuk ve Kondisyon rünleri bulunuyor. Karşı takımda çok fazla AD hasar veren şampiyon bulunuyorsa Demir Deri, AP hasar veren şampiyon bulunuyorsa Ayna Kabuk rününü tercih etmeniz gerekiyor. Demir Deri rünü sizin zırh değerinizi 3 saniyeliğine yüzde 5 arttırır. Ayna Kabuk rünü ise Demir Deri rününün büyü direnci veren hali.

Tank desteklerin anahtar yollarında 3. Olarak seçebilecekleri rünler ise Aşırı Büyüme, Canlandır ve İkinci Şans rünleri bulunuyor. Bu rünlerde ADC’niz dürtmeden çok, minyon kesmeye yönelik oynuyorsa, Aşırı Büyüme rününü tercih edebilirsiniz. Bu rün sayesinde yanınızda ölen her minyon başına belli bir can değeri ve büyüme kazanıyorsunuz. Canlandır rünü ise kalkan veren bir destek şampiyonuysanız kullanmanız gereken rün. Bu rün ile iyileştirme ve kalkan etkilerinizi yüzde 5 daha güçlü hale getirirsiniz. Eğer can değeri yüzde 40’ın altında bir şampiyona uygularsanız bu etki yüzde 10’a çıkar. Son olarak İkinci Şans rünü ise, karşınızda çok dürten bir ADC bulunuyorsa seçmeniz gereken rün. İkinci Şans rünü sayesinde rakip şampiyonlardan hasar aldığınızda 10 saniye içinde eksik can miktarınızın yüzde 4’ü ve 6 can yenilersiniz. Tank desteklere ikinci yol da ise, oynayış tarzınıza bağlı olarak, ilham veya hasar veren rünleri tercih edebilirsiniz.

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Orta Koridor

Herkesin oynamak istediği tek atan ve çok fazla hasar veren şampiyonların bulunduğu koridora geldik. Bu koridorda oynayabileceğiniz karakter mekaniği varsa sürekli atlayıp duruyorsa (Zed, Ahri, Talon)seçmeniz gereken rün kategorisi kesinlikle Hakimiyet. Bu kategoride anahtar rün olarak Yıldırım Ver, Yırtıcı ve Kara Hasat rünleri bulunuyor. Bu rünler arasında kesinlikle Yıldırım Ver rününü seçmelisiniz. Bu rün sayesinde bir rakibe 3 saniye içerisinde 3 yetenek atışı tutturduğunuz rakibe ilave saldırı gücünüze göre artacak şekilde 50 ila 220 arasında bir hasar veriyor.

İkinci rününüzü karakterinizin özelliklerine bağlı olarak seçmeniz gerekiyor. Eğer rakibe atlayacak bir yeteneğiniz yoksa Kan Tadı rününü size ideal rün olarak karşımıza çıkıyor. Bu rün sayesinde bir rakip şampiyona hasar verdiğinizde kendinizi iyileştirebilirsiniz. Eğer rakibe atlayacak veya gizlilik sağlayacak bir yeteneğe sahip şampiyonsanız (Ahri, Talon) Ani Darbe rünü sizin için ön plana çıkıyor. Bu rün sayesinde atlama veya gizlilik yeteneklerinizi kullandıktan sonra bir şampiyona hasar vermeniz durumunda 5 saniyeliğine 10 zırh deşme ve 8 büyü nüfuzu kazanırsınız.

Orta koridorda 2. olarak seçmemiz gereken alt rün ise göz yuvarı koleksiyonu. Bu rün sayesinde şampiyon öldürdüğünüzde veya rakip totemleri kırdığınızda yük kazanırsınız. Bu yükler 20 tane olduğunda 6 saldırı gücü ve 10 yetenek gücü ilavesi kazanırsınız.

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Ana rün ağacımızda son olarak ise karakterinizin can çalmaya ihtiyacı varsa Açgözlü Avcı rününü tercih etmelisiniz. Açgözlü Avcı rünü, yeteneklerinizle verdiğiniz hasarın belli bir kısmını ve topladığınız kelle avcı yükü miktarı kadar size iyileştirme sağlar. Karakterinizin can çalmaya ihtiyacı yoksa Usta Avcı rününü tercih etmelisiniz. Usta Avcı rünü, yüzde 10 ve kelle avcı yükü başına size fazladan yüzde 6 bekleme süresi kazandırır. Bu bekleme süresi satın almış olduğunuz eşyalara da etki eder. Orta koridorda ikinci seçeceğiniz rün ağacı ise oynayış tarzınıza bağlı olarak, seçmeniz gerekiyor. Saldırı hızı istiyorsanız İsabet, hasar istiyorsanız Büyücülük, hareket hızı ve bekleme süresinde azalma istiyorsanız ilham veya tank olmak istiyorsanız Azim bölümünü tercih etmeniz gerekiyor.

Orta Koridorda daha çok yetenekleriyle kombo yaparak rakipleri kesmeye çalışan bir şampiyonsanız, (Veigar, Ryze, Syndra, Lissandra)Büyücülük kategorisini seçmelisiniz. Bu kategoride anahtar rün olarak Aery’i Çağır anahtar rünü size uygun olacaktır. Alt rününüzde,  ultinize önem veren bir şampiyonsanız Ulti şapkası rününü seçmelisiniz veya sürekli yetenek kullanıyorsanız mana yüzüğünü seçebilirsiniz. Karşınızda çok fazla ani AP hasar vuran (Veigar, Syndra) karakter varsa da, Soğuran Küre yeteneğini almanız doğru olacaktır. 2. alt rün olarak ise kesinlikle Yücelik rününü tercih etmeniz gerekiyor. 3. olarak ise size en uygun rün Yaklaşan Fırtına rünü. İkinci yol için rünlerinizi yine oynayış tarzınıza göre seçmeniz gerekiyor.

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Üst Koridor

Üst koridorda tank rolünde bir şampiyonsanız (Dr.Mundo, Malphite, Galio, Moakai) Azim ana rün ağacını seçmelisiniz. Anahtar rün olarak ise kesinlikle Hortlağın Pencesi’ni tercih etmelisiniz. Bu rün sayesinde çatışmada olduğunuz her 4 saniyede, bir rakip şampiyona yönelik normal saldırınız, azamı can değerinizin, yüzde 4’ü kadarı büyü hasarı verir, yüzde 2’si iyileştirir ve can değerinizi kalıcı olarak 5 artırır. Alt rünlerinizde yavaş bir karakterseniz Gözü Kara rününü tercih etmeniz gerekiyor. Bu rünü seçerseniz bir yetenek kullandığınızda 10 saniyeliğine %15 sıvışma kazanırsınız. Eğer ben kuleleri hızlı yıkmak istiyorum diyorsanız Tahrip rünü size uygun rün olarak karşımıza çıkıyor. Bu rün ise size kulelere yoğunlaşıp ekstra hasar vermenizi sağlıyor. 2. seçeceğiniz alt rün ise karşı rakibe göre seçmeniz gerekiyor. Karşıda AP hasar çoksa Ayna Kabuk, AD hasar çoksa Demir Deri rününü seçebilirsiniz. Eğer ben iki savunmadan da vazgeçmem diyorsanız, Kondisyon rününü seçebilirsiniz. Kondisyon rünü size 10 dakikadan sonra 8 zırh ile 8 büyü direnci sağlar ve aynı zamanda zırh ve büyü direnciniz yüzde 5 artar.

Son olarak Azim ağacınızda seçmeniz gereken rünü ise oynayış tarzınıza ve rakibe göre belirlemeniz gerekiyor. Minyon kesmeye yönelik oynuyorsanız Aşırı büyüme, ya da karşınızda çok dürten bir şampiyon varsa (Kennen) İkinci Şans rününü seçmelisiniz. İkinci yol olarak ise biraz daha hasara yönelik oynayarak Hakimiyet Rün ağacını seçmeniz sizin için en uygun yol olacaktır.

Üst koridorda hasara ve saldırı hızına yönelik bir şampiyon oynuyorsanız (Camile, Fiora, Kled), ana rün ağacı olarak isabet rünlerini tercih etmeniz uygun olacaktır. Bu rün ağacında anahtar rün olarak Saldırıya Devam anahtar rününü seçebilirsiniz. Alt rün olarak ise zafer rününü tercih edebilirsiniz. 2. alt olarak saldırı hızınızı artırmak için Efsane: Çeviklik rünü size uygun olacaktır. Ana ağacımızda son alt rün olarak ise, karşınızda tank bir şampiyon bulunuyorsa (Garen, Nautilus, Renekton, Yorick) Biç Devir, tank bir şampiyon bulunmuyorsa (Fiora, Irelia, Camille) Son Darbe rününü tercih etmelisiniz. 2. rün yolunda ise takım savaşlarında ve koridorda daha fazla hayatta kalmak için Azim rün ağacını tercih etmeliyiz. 2. rün ağacınızda oynayış tarzınıza göre ve rakibe göre rünleri belirlemeniz lazım. Karşınızdaki rakip AD ise Demir Deri, karşınızdaki rakip AP ise Ayna Kabuk rününü tercih etmelisiniz. Eğer karşı rakipte her iki hasarı vuranda eşit miktarda varsa Kondisyon rününü tercih edebilirsiniz. 2. yolda son rününüzü ise, takım savaşlarından çok ayrık ittirme yapıyorsanız Tahrip rününü tercih etmelisiniz veya biraz daha tanklaşmak ve takım savaşlarında daha çok hayatta kalmak için Aşırı Büyüme rününü tercih edebilirsiniz.

League of Legendsta rünler değişti, kabiliyetler kalktı

Orman

Oyundaki oynanması en zor olan koridora geldik. Bu koridorda birçok tarzda şampiyon bulunuyor. Öncelikle AD ve saldırı hızına önem veren şampiyonlar için ana yol olarak İsabet ağacını seçmelisiniz. İsabet ağacından anahtar rün olarak Saldırıya Devam rününü seçmelisiniz. Alt rünlerde ise adam öldürdüğünüzde size can sağlaması ve bir miktar daha altın kazandırması için Zafer rününü seçmeniz gerekiyor. Saldırı hızına ihtiyacınız olduğu için 2. alt rününüzü Efsane: Çeviklik rününü tercih etmelisiniz. Son alt ründe ise seçiminizi karşı rakiplere göre yapmalısınız. Karşınızda çok tank varsa Biç Devir, karşıda çok tank yoksa Son Darbe rünü sizin için uygun olacaktır. 2. Kısımda ise yine sizin oynayış tarzınıza göre seçmeniz gerekiyor. Tanklaşmak istiyorsanız Azim rün ağacını, daha fazla hasar çıkarmak istiyorsanız Hakimiyet rün ağacını seçmeniz gerekiyor.

Eğer AP bir ormancıysanız (Gragas, Elise, Diana), ana rün olarak Hakimiyet rün ağacını seçmeniz gerekiyor. Hakimiyet rün ağacında anahtar rün olarak Yıldırım Ver’i seçmeniz gerekiyor. Alt rünlerinizi ise Ana Darbe’yi seçmeniz gerekiyor. İkinci alt rününüzde ise Gözyuvarı Koleksiyonu sizin için uygun olacaktır. Son alt rününüz de can çalmayı sağlamak için Açgözlü Avcı rününü tercih etmeniz gerekiyor. 2. rün seçeneklerinde ise yine oynayış tarzınıza göre seçmeniz lazım. Çok kırılgan olmak istemiyorsanız Azim, hasarınızı artırmak istiyorsanız Büyücülük rün ağacından devam etmelisiniz.

Son olarak tank bir orman şampiyonuysanız Azim rün ağacını seçmelisiniz. Azim rün ağacında anahtar rününüzü karakterinizin özelliklerine göre belirlemeniz gerekiyor. Karakterinizin düz vuruşları daha seriyse Hortlağın Pencesi, daha çok yeteneğe bağlıysanız Artçı Şok rününü kullanabilirsiniz. Alt rünlerinizde ise ilk olarak Yaşam Kaynağı rününü almanız uygun olacaktır. İkinci olarak alt rününüzü belirlemek için karşınızdaki rakiplere göre seçmeniz gerekiyor. AD hasar vuran şampiyon çok ise Demir Deri, AP hasar vuran şampiyon çok ise Ayna Kabuk almanız gerekiyor. Eğer karşıda geç oyunda hem AD hem de AP vuran şampiyonlar varsa Kondisyon rününü tercih etmelisiniz. Son olarak ise İkinci Şans rününü alabilirsiniz. İkinci yolda ise biraz daha fazla hasar vurabilmek için Hakimiyet veya Büyücülük rünlerinden birini tercih etmelisiniz. İncelediğimiz rünler ilerleyen zamanlarda değişiklik gösterebilir, ama özünde böyle kalacaktır.

BAKMADAN GEÇME!