Le Monde: Sarkozy Türkiye'yi kullanmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Le Monde: Sarkozy Türkiyeyi kullanmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 14:36

Fransa İçişleri Bakanı ve Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin AB'ye katılımını Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında kullanmak istediği belirtildi.

Haberin Devamı

Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, Avrupa Halk Partisi'nin (PPE) dün Meise'de yapılan zirvesine katılan Sarkozy, "Türkiye dosyasıyla ilgili eleştirel bir tutum sergiledi".

Bir Alman yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Fransız Bakan, "seçildiği takdirde, Fransız halkına karşı bir yükümlülüğü olacağını" belirterek, "aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel'in de olduğu katılımcıları, Türkiye'nin adaylığına bir alternatif oluşturabileceği düşünülen 'özel statü' konusunda düşünmeye çağırdı."

Sarkozy, toplantı çıkışında basına yaptığı açıklamada da "Avrupa Sosyalist Partisi Türkiye'nin birliğe katılımını istediği için üzgünüm. Bu Fransa'da da bir tartışma konusu olacaktır. Sosyalistler, Türkiye'nin üyeliğini destekliyorlar. Ben desteklemiyorum. Türkiye'nin üyeliği konusunda Avrupa ailesi birleşmiş değildir" dedi.

Haberin Devamı

Gazetenin haberine göre, Sosyalistlerin başkan adayı Segolene Royal ise Ankara'yla görüşmelerin sürmesinden ve bu konuda Fransa'da referandum yapılmasından yana.

Habere göre, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de "Avrupa'ya yönelmiş bir Türkiye'nin herkes için daha yararlı olacağı" görüşünde.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!