Latin harfli ilk yemek kitabımız

EMİN NEDRET İŞLİ’nin Latin Harfli İlk Yemek Kitabımızın Yazarı Rabia Hanım (*) yazısı, yemek kitaplarımızın tarihine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

İşli’nin yazısında belirttiğine göre Rabia Hanım’ın yemek kitabını ilk tanıtan değerli araştırmacı Turgut Kut’muş.

1929 yılında İstanbul’da Milliyet Matbaası’nda yeni harflerle basılan kitaptaki Başlarken yazısında, kitabın sahip olduğu iki amaca değiniliyor:

“Her asri kadının bilmesi lazım olan alaturka ve alafranga yemek ve tatlılardan bahseden bir kitabı vatanıma bir hizmette bulunmak için ve vatandaşlarımın da büyük bir hevesle yeni harfleri çabuk öğrenmeleri için yazdım.”


Rabia Hanım,
tam bir cumhuriyet kızı. Bu kitabı yazarak, bir taşla iki kuş vurduğunu belirtiyor. Kitaptaki yemekleri yaparak, hanımların eşlerini genç kızların da pederlerini mutlu edeceklerini, üstelik bunu yaparken de yeni harflere alışacaklarını belirtiyor.

* * *

Haberin Devamı


AKŞAMLARI
eve giderken, otomobillerin arasında yılankavi daireler çizerek evlere pizza veya sipariş taşıyan motorlu servis elemanları görüyorum.

Yemek yapmanın bir zevk olduğunu yavaş yavaş unutuyor muyuz yoksa?


Şimdi şöyle itirazlar yapılacaktır. Çalışan kadını düşündüğünde, günün yorgunluğunun üstüne bir de mutfak eziyeti mi çekmesini istiyorsun. Zaten onu bir zevk saymayana söyleyecek bir söz yok...


Şeyda Oğuz
’un eski harflerden bugünkü dile aktardığı Rabia Hanım’ın “Sofra Hayatı” yazısındaki durum, bugün de var olduğundan mutlaka okumanızı istedim:

“Yemek pişirmek, ne yazık ki, bizde pek hakir bir iş gibi telakki olunmuştur. Bazı hanımlarımız bir yumurta pişirmesini bile beceremediklerini övünerek söylerler. Terbiye ve eğitim görmüş genç hanımlarımız yemek pişirmede kazanacakları beceri ile bunları unutturmalıdırlar.”


* * *


DERGİDE,
başka yemek tarifleri de yer alıyor. Bazı ünlü adların değişik tarifleri hafta sonu lezzet haritanızı genişletebilir.


Sami Zubaida
’nın Kebap Diyarı Londra, kebabın dünya coğrafyasındaki yaygınlığını öğrenme açısından ilgi çekici bir yazı.


Musa Dağdeviren Usta
’nın Unutulmuş Halk Yemeklerinden Yedi Tarif’ten öğrendiklerinizi yaparsanız, yeni lezzetleri keşfedebilirsiniz.

* * *

Haberin Devamı


YEMEK
kitaplarını ve dergilerini okumaktan hoşlanırım. Bir de yapabilsem.

------------

(*) Yemek ve Kültür, Üç Aylık Dergi / Sonbahar 2009 / Sayı 18. 

Yazarın Tüm Yazıları