GeriSeyahat Latin Amerika’nın güller şehrine hayran kaldım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Latin Amerika’nın güller şehrine hayran kaldım

Latin Amerika’nın güller şehrine hayran kaldım

Abu-Dabi’de yaşayan Eren Engür, 100’ün üzerinde ülke gördü.

Latin Amerika seyahati sırasında gezdiği, ‘Güller Şehri’ olarak da bilinen Şili’deki Puerto Varas onu çok etkiledi. “Doğal güzellikleri, etkileyici tarihi ve outdoor sporlara olanak sağlayan coğrafi yapısı, ziyaretçilerine muhteşem bir gezi vaat ediyor” diyor.

Eren Engür (34) Abu-Dabi’de yaşıyor, Uluslararası bir güneş enerjisi firmasının Afrika, Ortadoğu, Türkiye ve Orta Asya’dan sorumlu genel müdürü. Görev alanında 93 ülke olduğundan çok sık seyahat ettiğini söylüyor. Bunun yanı sıra şirketlerinin genel merkezleri olan Kanada, Çin ve Almanya’ya da hemen hemen her ay gidiyor. Kişisel seyahatlerini yaparken genellikle bu bölgeler dışındaki, turistik olmayan yerleri tercih ediyor. Daha önce 100’ün üzerinde ülkeye seyahat etme imkânı oldu. Puerto Varas’a gitmeye Almanya’da ikamet eden yakın bir arkadaşının etkisiyle karar verdi: “Özellikle trekking odaklı olan bir Latin Amerika gezisi planlıyorduk. Osorno Yanardağı’nı da görmek isteyince planımız kesinleşti” diyor. Puerto Varas’ı anlatırken şunları söylüyor: “Şili’nin Los Lagos (göller) bölgesinde yer alıyor. 10. Bölge (Region X) olarak da anılan bu şehir, ülkenin güney tarafında ve Latin Amerika’nın en büyük doğal göllerinden biri olan Llanquihue Gölü’nün kıyısında bulunuyor. Diğer bir adı ‘Güller Şehri’ olan Puerto Varas, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor. Bana göre Almanya’nın kusursuz düzen hissini ve mimarisini, Portekiz ve İspanya’nın deniz ürünleri başta olmak üzere lezzetli yemeklerini, Las Vegas kumarhanelerindeki atmosferin benzerini Latin kültürüyle harmanlayıp önünüze sunuyor.” Burada yapılabilecek etkinlikleri şöyle anlatıyor: “Özellikle adrenalin ve doğa tutkunuysanız alternatifiniz çok: Trekking, dağ tırmanışı, kayak, balıkçılık, rafting, canopy, yüzme, kayaking yapabilirsiniz. Geceleri bar, casino ve diskolar sabahın ilk ışıklarına kadar açık. Eğer sakinlik taraftarıysanız 5 yıldızlı otellerde gün içerisinde saunalarda ve odanızda dinlenebilirsiniz. Müzeleri gezdikten sonra sahilde, ormanda, turkuvaz renkli göl kenarında huzurlu bir yürüyüş yapabilirsiniz. Akşam yemeğinizin tadını civardaki egzotik restoranlarda yerel folklorik müzik ‘tonada’ eşliğinde çıkarabilirsiniz. Ben en çok gün batımını gölde kano üzerinde izledikten sonra, bir dağ evinde barbekü eşliğinde yıldızları seyretmeyi sevdim.”

DÖRT MEVSİM AYRI GÜZEL

Engür, konaklama seçenekleriyle ilgili şunları söylüyor: “5 yıldızlı ve kumarhaneli otellerden bungalov dağ evlerine kadar geniş bir yelpaze var.”
Yemeklere gelince; “Burada Avrupa ve Latin Amerika mutfağına dair çok seçenek bulabilirsiniz. Alman peyniri, Şili şarabı, Arjantin bifteği, Portekiz mutfağından deniz ürünleri ve yerel dondurmaları denemeden dönmeyin. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan, diğer ülkelere de ihraç edilen somon balığını da özellikle ekmek arası deneyebilirsiniz” diyor.
Eren Engür’ün aynı deneyimi yaşamak isteyenlere önerileri şöyle: “İspanyolca konuşuluyor fakat şive ve lehçe farklılıkları olabiliyor. Bu konuda gitmeden önce araştırma yapmanızda fayda var. Puerto Varas her mevsim gidilebilecek bir şehir. Kış sporları ve benzeri faaliyetler için bu dönem uygun. Ancak benim gibi soğuktan pek hoşlanmıyorsanız ve daha çok outdoor aktivitede bulunmak istiyorsanız en uygun dönem aralık-ocak ayları.”

En sevdiği beş şehir

İstanbul, Tahran, Amsterdam, Seul, Saint Petersburg

Seyahatte ne okur?

Lonely Planet, müze ve ören yeri broşürleri

Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider?

Uçak

Seyahatte ne yer ne içer?

Yerel yiyecek ve içecekler

Seyahatte nerede kalır?

Otel, dağ evi, bungalov, çadır

Kiminle seyahat eder?

Genellikle yalnız

Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler?

Spor ayakkabı, koşu kıyafetleri, dürbün, çakı

Seyahatten ne alır?

Puro ve çakıl taşı


Burada her kesimden insan yaşıyor

Şili hükümeti Puerto Varas’ın gelişmesi için 1848 yılında Almanya’dan 9 aileyi buraya getirdi. Bunlar arasında madenci, ayakkabı tamircisi, inşaat ustası, askerler var. Daha sonra 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa’dan kaçan Yahudiler buraya sığındı. Savaş bittikten sonra ise Nazi subaylarının bir kısmı geldi. Ardından askeri darbe ve Pinochet dönemi... Düşünün ki siz bu insanların çocuklarıyla, torunlarıyla, bir volkanik dağın tepesinde eşsiz göl manzarasına karşı birlikte oturuyorsunuz. Alman sosislerini ateşte kızartıp, Şili şarabı içerken İspanyolca olarak Türkiye’nin 2014 Dünya Futbol Kupası’na neden katılamadığını keyifle tartışıyorsunuz. Puerto Varas, dünyada böyle bir tecrübeyi deneyimleyebileceğiniz nadir yerlerden biri.

False