Lampedusa’dan şok görüntüler

Güncelleme Tarihi:

Lampedusa’dan şok görüntüler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2013 00:00

Uluslararası Göçmen Günü’nde Afrikalı göçmenlerin hedefindeki İtalya’nın Lampedusa Adası’nda kaçakların soyulup ortalık yerde hortumla, dezenfektanlı sularla yıkandığı ortaya çıktı. İtalya Başbakanı bile ‘Şok oldum’ dedi; AB, Roma’ya ‘Dava açarız’ tehdidinde bulundu.

Haberin Devamı

TUNUS kıyılarına sadece 150 km uzaklıkta olduğu için Afrikalı kaçakların akınına uğrayan İtalya’nın Akdeniz’deki küçük Lampedusa Adası’ndan şok görüntüler ortaya çıktı. İtalyan RAI 2 televizyonunda yayınlanan, bir göçmen tarafından gizlice çekilen amatör görüntülere göre, adaya ulaşan kaçak göçmenler, götürüldükleri kampta çırılçıplak soyuluyor ve üzerlerine hortumla dezenfektanlı su sıkılıyor.

BU GÖRÜNTÜLER TEPKİ ÇEKTİ / HÜRRİYET TV

Görüntüleri çeken göçmene göre bu video bu ay ve oldukça soğuk bir havada çekildi. Adı gizlenen göçmen, iki aydır bu merkezde kaldığını ve “uyuz oldukları” gerekçesiyle bu işlemin 3-4 günde bir kez ve kadınlı erkekli karışık olarak yapıldığını anlattı. 2000’li yılların başından beri göçmen sorunu yaşayan ada, Arap Baharı ile tam bir mülteci akını ile karşı karşıya. Adaya geçen yıl 13 binden fazla göçmen geldi. Buna karşılık küçük adadaki göçmen kampının kapasitesi sadece 250 kişilik. Olay görüntülerin çekildiği sırada kampta en az 500 göçmen bulunduğu tahmin ediliyor. Ekim ayında Afrikalı 500 göçmeni taşıyan tekne batıp 300’den fazla insan ölünce, AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve İtalya Başbakanı Enrico Letta adaya gidip gelen göçmenlere daha iyi şartlar sağlanacağı sözünü vermişti.

Haberin Devamı

Tepkiler çığ gibi

Lampedusa’daki insanlık dışı muamele İtalya Başbakanı Enrico Letta’yı da “şoke etti.” Letta, düzenlediği basın toplantısında “Görüntülerin fevkalade çarpıcı olduğunu” ve “olayın ivedilikle soruşturulacağını ve sorumlular hakkında cezai yaptırım uygulanacağını” söyledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise İtalya’yı, o merkezdeki şartların iyileştirmesi konusunda uyardı.

AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu Komiseri Cecilia Malmström, görüntülerin “sarsıcı” olduğunu söyledi ve kamptaki koşulları iyileştirmezse İtalya’ya karşı dava açabilecekleri uyarısında bulundu. AB antlaşmalarına göre üye ülke topluluk yasalarının yükümlülüklerine yerine getirmezse AB Komisyonu, Avrupa Adalet Mahkemesi’nde nezdinde ‘ihlal prosedürü’ adında dava açabiliyor. Bu tür davaların sonunda prensipte üye ülkenin AB’den çıkarılması söz konusu. Ancak genelde ya ihlal ortadan kaldırılıyor veya para cezası ile yetiniliyor.

Haberin Devamı

Lampedusa’dan şok görüntüler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!