Lake: AB’ye tam üyelik için top artık Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Lake: AB’ye tam üyelik için top artık Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Michael Lake, AB'ye tam üyelik kriterlerinin, topu kesin bir şekilde Türkiye'nin sahasına bıraktığını savundu.

Lake, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin yayın organı ‘‘Güncel Avrupa'' dergisindeki açıklamasında, tam üyelik kriterleri arasında demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıklara saygı ve korumanın garanti edilmesi için kurumların istikrarının bulunduğunu kaydetti.

Çalışan pazar ekonomisinin varlığının yanı sıra Birlik içindeki piyasa güçleri ve rekabet baskısına koyabilme kapasitesinin kriterler arasında yer aldığına dikkati çeken Lake, şu görüşlere yer verdi:

‘‘Üyelik, adayın siyasi, ekonomik ve parasal birliğin amaçlarına uyma dahil olmak üzere (üyelik yükümlülüklerine) sahip olmasını gerektirir. Birliğin, yeni üyeleri hazmederken Avrupa bütünleşmesi momentini koruması, gerek birlik, gerekse aday ülkelerin genel çıkarına hizmet eden önemli bir unsurdur. Bu kriterler, topu çok kesin bir şekilde Türkiye'nin sahasına bırakmaktadır. Bu top yuvarlak değildir. Daha çok ayakla vurulduğunda rastlantısal şekilde kavis verebilen ve garip bir şekilde zıplayabilen Amerikan futbolu topu gibi oval biçime sahiptir.''

İÇ ÇELİŞKİLER

Lake, Türkiye'nin, çeşitli alanlardaki egemenliğini, AB ile paylaşma konusundaki güç sorununu çözebilmesi için siyasi, toplumsal ve mali istikrar üzerinde büyük ölçüde etkili olan belirli iç çelişkileri çözmesi gerekeceğini belirtti.

Lake, ‘‘Kısa vadede Türkiye, gerek gümrük birliğinin, gerekse bunu çevreleyen küçük işletmelere yardım, çevre, enerji, ulaştırma, haberleşme, eğitim ve araştırma gibi alanlarında işbirliğini öngören bütünleştirmeci işbirliği programından tam olarak yararlanabilmek için, uluslararası çevrelerde geleceğine ilişkin belirsizliği gidermeli'' görüşünü dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!