'Laikliğe aykırılık' fezlekesi hazırlandı

Güncelleme Tarihi:

Laikliğe aykırılık fezlekesi hazırlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 00:07

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 2012 yılında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'ne bedelsiz olarak tahsis edilen ve cemevi olarak kullanılan bina nedeniyle fezleke hazırlandı.

Haberin Devamı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan fezlekede, belediye ve dernek arasında 9 maddelik protokol imzalandığı, protokolün 8’inci maddesinde ‘Bu protokolün uygulanması sırasında ortaya çıkacak uyuşmazlıklar öncelikle Alevi inancının gereği olarak Cem’e gidilerek diyalogla çözülecektir. Diyalogla bir sonuca varılamaması halinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce verilen karar geçerli olacaktır’ ifadelerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Protokolde yer alan uyuşmazlıkların Cem’e götürülmesi hükmünün, ‘laik devlet anlayışı ve Anayasa’nın 2’nci maddesinde yer alan devletin nitelikleri ilkeleri ile bağdaşmadığını’ vurgulayan savcı, laik bir devlette din kurumlarının devlet fonksiyonlarını göremeyeceği gibi, devlet kurumlarının da din fonksiyonlarını ifa edemeyeceğini ifade etti. Fezlekede, Baydemir’in ‘görevi kötüye kullandığı’ iddiasıyla dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!