Lafarge çalışanlarına ‘özel okul’

Güncelleme Tarihi:

Lafarge çalışanlarına ‘özel okul’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 15:45

Türkiye'nin ve dünyanın inşaat malzemeleri alanındaki en büyük şirketlerinden Lafarge, çalışanlarına okul-tesisler kuruyor. Projenin amacı 26 hazır beton tesisinde 'aynı kalitede' üretim yapmak ve en iyi uygulamayı yakalamak.

Lafarge 1833'ten beri 75 ülkede inşaat malzemeleri sektöründe hizmet veriyor. Ana faaliyet alanları olan çimento ve çatı malzemelerinde dünyada birinci, agrera ve betonda üçüncü ve alçıda dördüncü sırada. Şirket bu yıl ilginç bir uygulamaya imza atıyor. Agrera ve Beton Grubu bünyesinde çalışanların uygulamalı eğitim almaları için ‘‘Lafarge Okul-Tesis Projesi‘‘ adlı bir proje hayata geçiriliyor.

Agrera ve Beton Grubu kapsamında Türkiye çapında toplam 26 adet hazır beton tesisi faaliyet gösteriyor. Bu tesislerde benzer uygulamalar yapılıyor. Projenin amacı aynı işlemi yaparken çeşitli tesislerde ortaya çıkan farklılıkları gidermek ve belirlenen sekiz kriterde en iyi uygulamayı yakalamak.

Bu kriterler şöyle sıralanıyor: Stok ve hammadde siparişi, sipariş alınması ve planlama, üretim ve kontrol, kalite, sevkiyat, taşıma, pompalama, bakım ve iş güvenliği.

Agrera ve Beton Grubu Performans Direktörü Seyfettin Baş böyle bir uygulamanın hizmet verdikleri alanda çok gerekli olduğunu söylüyor. İş alanlarının profesyonellik gerektirdiğini belirtiyor: ‘‘Ürettiğimiz ürünler, örneğin beton, stoklanamayan bir malzeme. Bu nedenle hammaddenin girişinden betonun müşterinin kalıbına yerleştiği zamana kadar geçen her aşamada çalışanların birçok ayrıntıya dikkat etmesi ve görevlerini mükemmel yapması gerekiyor.‘‘

Şirket proje için Andersen Consulting'le birlikte çalışıyor. Lafarge İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Ahmet Kumbasar şirket bünyesinde İnsan Kaynakları Birimi bulunmasına karşın bir danışmanlık şirketiyle çalışmalarını şöyle açıklıyor:

‘‘Finans, satış gibi bir takım eğitimleri kendimiz verebiliriz. Fakat bir work-shop düzenlemek, yönetmek ve önemli bilgileri bir araya getirmek en profesyonel şekilde bir danışmanlık firması yardımıyla yapılır diye düşündük.‘‘

İlk aşamada projeyi yönetecek dört kişilik bir üst kurul belirlenmiş. Bu ekip öncelikle bir workshop'un nasıl yönetileceğine dair eğitimden geçmiş. Daha sonra yurt çapında işini en iyi yapan 53 çalışan belirlenmiş.

Bu kişiler 30 Kasım-2 Aralık arasında düzenlenen workshop'ta deneyimlerini ve gözlemlerini paylaşmışlar. Böylece teoriyle pratiği birleştirerek 'en iyi uygulama' yöntemleri belirlenmiş.

Kumbasar bu projenin herhangi bir eğitim programından farklı olduğunu belirtiyor: ‘‘Önemli olan sahada çalışan elemanların görüşü. Onlar işlerini nasıl yürütüyor, uygulamalar değişik bölgelerde nasıl yapılıyor? İşte bunun belirlenmesi önem taşıyordu. Amacımız çalışanlara talimatlar vermek değil, onlardan gelen bilginin ışığında bir program geliştirmek.‘‘

Projenin bir sonraki aşamasında Marmara Bölgesi ve Orta Anadolu'da birer tesis ‘‘okul-tesis‘‘ olarak belirlenecek. Buralarda işini en iyi ve verimli yapan çalışanlar sayıları 400'ü bulan tüm Agrera ve Beton Grubu çalışanlarını iş üzerinde uygulamalı bir şekilde eğitecek.

Eğitimler kış ayları boyunca sürecek ve bu tesisler bir okul olarak hizmet vermeye devam edecek.

Agrera ve Beton Grubu Başkanı Jean Pierre Le Boulicaut bu eğitim için çok iyi bir zamanlama yapıldığını vurguluyor: ‘‘Kış döneminde sektörde bir yavaşlama görülür. Kriz dolayısıyla durgunluk söz konusu. Bu nedenle çalışanımızın böyle bir eğitim için zamanı olacak. Amacımız çalışanlara doğru bilgilerin eksiksiz olarak iletilmesi ve belli bir standardın yerleşmesi.‘‘

Andersen Consulting'den yetkililerin de denetleyeceği ve gözlemleyeceği eğitim sonrasında çalışanlar 'tesis okul sertifikası' alacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!