Laboratuvarı ‘cep’e sığdırdı

Güncelleme Tarihi:

Laboratuvarı  ‘cep’e sığdırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 21:41

Bu yıl ilk kez verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ödülü’nü laboratuvarı cep telefonuna sığdıran Prof. Aydoğan Özcan aldı.  Popular Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen Özcan, “Az gelişmiş ülkelerdeki sorunları çözmek için de cep telefonlarıyla sağlanan tıbbi platforma ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

LABORATUVARI cep telefonuna sığdıran Türk bilim insanı Prof. Aydoğan Özcan, bu yıl ilk kez verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ödülü’nü aldı. California Üniversitesi profesörlerinden 36 yaşındaki Aydoğan Özcan, fen, tıp ve mühendislik alanında 33 patentin sahibi. Popular Science dergisi tarafından da 2012 yılında dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen Prof. Aydoğan Özcan, önceki akşam Rahmi Koç Müzesi’nde yapılan törende Bilim Madalyası’nı Koç Holding ve Koç Üniversitesi Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’tan aldı.

7 MİLYAR CEP TELEFONU

Cep telefonlarına takılan küçük bir aparatla tıpta devrim olarak kabul edilebilecek buluşlara imza atan bilim insanı Özcan, “Dünyada 7 milyar cep telefonu var. Telefonların yüzde 80’i gelişmiş ülkelerde ve dünya yaşlanıyor. Sağlık harcamaları artıyor. Artık daha uzun yaşamak mümkün. Amerika’da 2016’daki 3 trilyon dolarlık sağlık harcamasının yüzde 50’sini nüfusun yüzde 5’i yaptı. Kişiselleştirilmiş tıbbı algılama sistemi gelecek için çok önemli. Aynı şekilde az gelişmiş ülkelerdeki sorunları çözmek için de cep telefonlarıyla sağlanan tıbbi platforma ihtiyaç var. Biz kişiselleştirilmiş tıbbı platfomlara, su ve hava analizi yapan sistemlere odaklandık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özcan, geleceğin dünyası için sağlık hizmetlerinin demokratikleşmesini sağlayacak buluşlara imza atıyor. Özcan’ın California’da Ozcan Araştırma Grubu (UCLA) adlı bir laboratuvarı ve ekibi var. Geleceğin akıllı sistemlerini bulmak için 2000 yılından bu yana Amerika’da çalışmalar gerçekleştiren Özcan, “Hayatınızda süper starlar olmalı. Bilime katkı yapanlar benim hayatımın süper starlarıdır” dedi.

TEŞHİS KONULABİLİYOR

Aydoğan Özcan, bu sistemin Amerika’da kullanılmaya başlandığını belirterek, cep telefonuna takılan aparatla yaptıklarını örnekler vererek şöyle anlattı:

Örneğin cep telefonuna takılan 10 gramlık bir aparatla DNA iplikçiği görülebiliyor.

- Saç telini 50 bine bölerek, DNA sekanslamasını sağlayabiliyorlar.

Aynı şekilde bu aparat sayesinde kan örneğinde yaklaşık 50-100 bin hücrenin aynı anda görüntülenmesi yapılıyor ve telefona yüklenen yazılım sayesine hastane ile ilişki kurulup teşhis konulabiliyor.

Haberin Devamı

- Hastahanelere gidip satlerce hatta bazen günlerce beklenen tahlillerin cep telefonuna takılan bir aparatla hızla ve yerinden yapılmasını sağlıyorlar.

- Aynı şekilde kanserli bir hücre de cep telefonuna takılan bir görüntüleme aparatıyla görülebiliyor.

Özcan, kişiselleştirilmiş tıbbi platformlar üzerine yapılan çalışmalar dışında hava ve su üzerine de çalışıyor. Örneğin Afrika’da su analizlerini hızla yapacak sistemlerin hastalıklar için çok değerli olduğunu anlatıyor. Aynı şekilde denizlerdeki balıkların ne kadar plastik yediklerini de ölçen analizleri yapan aparatlar da geliştirdiklerini anlatan Özcan, “Geleceğin dünyasında su ve havayı ölçen ve hızla değerlendiren sistemlere çok daha fazla ihtiyacımız olacak. Biz geleceğin dünyasını iyileştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.  

Haberin Devamı

KOÇ: BİZE DÜŞEN BİLİM İNSANLARINA DESTEK OLMAK

KOÇ Holding ve Koç Üniversitesi Şeref Başkanı Rahmi M. Koç 23 yıllık geçmişi olan Koç Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını geçtiğimiz yıl Ömer Koç’a bıraktı. Üniversitede de başarılı, öncü ve genç bilim insanlarını ödüllendirmek amacıyla Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası programını başlattı. Bu yıl ilk kez verilen ödül için yapılan törene Rahmi M. Koç, Ömer Koç ve Ali Koç da katıldı. Törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Üniversitesi’nin temellerinin, 1993’te merhum Vehbi Koç tarafından, “Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur” ilkesiyle atıldığını hatırlattı. Ömer Koç, şöyle konuştu: “Ülkemizde uluslararası nitelikte, yaratıcı, bağımsız ve objektif düşünebilen liderlik vasıflarına sahip yetkin mezunlar verecek; özgür düşünceyle bilimin sınırlarını zorlayarak, Türkiye ve insanlığa hizmet edecek örnek bir üniversite kurmak istedik. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister’ sözünü düstur olarak kabul edip yıllar içinde bilimsel ve akademik çalışmalarıyla hür düşüncenin beşiği hâline geldi. Bugün 7 fakülte, 16 araştırma merkezi, 4 araştırma ve eğitim forumu, 112 laboratuvar ve Koç Üniversitesi Araştırma Hastanesi ile Türkiye’nin en önemli eğitim ve araştırma kurumlarından biri hâline geldik. Sınırların kalktığı dijital çağda, dünyanın herhangi bir yerindeki bilimsel çalışmayla elde edilen bilgi ve teknolojik gelişme, tüm dünyaya ışık tutuyor. Bizlere düşen de, insanlık için bu denli önemli bilgiyi üreten bilim insanlarına gerekli zemini oluşturup, destek vermektir.” 

BAKMADAN GEÇME!