La Fontaine’e kızdı kedi - fare masalı yazdı

İzmirli tiyatro adamı Haluk Işık’ın, asıl adı "Harikalar Mutfağı" olan tiyatro oyunu, geçtiğimiz günlerde "Kediler ve Fareler Mutfağı" adıyla kitaplaştırıldı.

Oyun yazıldığı günden bugüne, Devlet Tiyatroları’nın hemen her sahnesinde, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, pek çok özel tiyatroda yüzlerce kez sahnelendi ve sayısız çocuğa ulaştı. Şimdi hikaye kitabıyla hayvan sevgisini çocuklara aktarmayı hedefliyor. Kitabı Engin Erbaş resimledi.

Kedi ile fare neden birbirlerine düşmandır? Bir kedi ve fare dost olabilir mi? Haluk Işık’ın Kelime Yayınları’ndan çıkan "Kediler ve Fareler Mutfağı" isimli masal kitabı bu sorulara cevap arıyor.

Işık’ın 1995’de yazdığı ve Tobav - Çankaya Belediyesi Çocuk Oyunları Yarışması Ödülü kazanan oyunu, Papatya isimli bir sokağın iki ayrı mutfağında geçiyor. Aşçılardan Gümüşkepçe sevecen, tokgözlü, yardımsever ve dürüst biri. İkinci mutfağın sahibi Kırıkçatal ise onun tam tersi. Bir gece iyi niyetli aşçı Gümüşkepçe’nin mutfağı bir fare tarafından soyuluyor. Gümüşkepçe polisi arıyor ama sonuç alamıyor. Komşusu Kırıkçatal da ona yardım etmiyor. İmdadına komşunun kedisi Yorgunpençe yetişiyor. Ve masalın iki kahramanı; kedi ile fare arasındaki olaylar böylece başlıyor.

Yazar Haluk Işık, kahramanlarını neden kedi ve fare olarak seçtiğini şöyle anlatıyor: "La Fontaine’e kızdığım için. Elbette bu bir şaka. Ama büyük yazarın fablları yüzünden, insana dair ne kadar olumsuzluk varsa, hepsinin hayvanların üstüne yıkılmasına da içerlemiyor değilim. Siz hiçbir hayvanın altın için siyanür döktüğünü, canlı öldürmek için bomba yaptığını gördünüz mü? Biz kedi-fare çatışması anlatırken, aslında birlikte mücadele edip ortadan kaldırmamız gereken bir çok olumsuzluğa dikkat çekiyoruz. Bir oyun ya da öykü, bütün bunları bir saat içinde anlatabilir mi? Elbette hayır. Ama bir çocuk, okuduktan sonra kedilere taş atmayacaksa, fareleri kesinlikle öldürülmesi gereken bir canlı olarak görmeyecekse, yazdıklarım herhalde boşuna gitmemiş olacak."

Kediler ve Fareler Mutfağı’nda da, pek çok film ve hikayede olduğu gibi, fiziksel olarak güçlü olan kediyi kendisinden zayıf olan fareye göre daha beceriksiz ve üşengeç görüyoruz. Kedi ve fare arasında geçen kovalamacalarda fare bir çok kez kedinin eline düşse de zekası ve çevikliğiyle kurtulmayı başarıyor. Haluk Işık, çocuk kitapları ve filmlerinde görmeye alıştığımız bu klişeyi kitabında kullanmasının bir nedeni olduğunu söylüyor: "Gerçek güç nedir? Fiziksel olan mı, düşünsel olan mı? Çocuğun, algılama ve yorumlama özgürlüğünü zedelememeye çalışarak, bu soruları sormasını amaçladım."

HAYVANLARI SEVMELERİNE YARDIMCI OLACAK

Aslında kitap sadece fare Kazmadiş ile kedi Yorgunpençe’nin düşmanlığı üzerine kurulmuyor. İki aşçının rekabeti bu iki farklı cinsten hayvanı da karşı karşıya getiriyor. Fakat bir süre sonra aşçılara dersi onlar veriyor. Kedi, sahibinin daha başarılı ve iyi bir insan olması için elinden geleni yapıyor. Fareyle dostluk ve işbirliği kurarak, sahibine yardımcı olmaya ve ders vermeye çalışıyor.

Haluk Işık uzlaşmayı hayvanlar üzerinden göstermenin çocukları daha çok etkilediğini söylüyor: "Hayvanları sevmelerine de yardımcı oluyor. Tek koşul, hayvanlar üstünden hareket etme avantajını iyi kullanmak. Çocuklara yalan söylememeli ve pedagojik-psikolojik algılama ve yorumlama haklarına saygı göstermeliyiz. Ben çocuklara dair ne zaman bir şey yazmaya niyetlensem, hayvanların dünyasından insanlara yönelik şeyler söylemek istiyorum. Çünkü o dünya daha temiz, daha doğayla iç içe, daha hoşgörülü."Hakan GENCE

Pako pano

Bu yavrucuk üç senedir evimizde yaşıyor. Babamın hastalığı nedeniyle evde bakmamız doktor tarafından yasaklandı. Çok acil yeni bir yuva arıyoruz. Tel: (532)706 21 01, (535) 896 53 89.

Ben 8 aylık, kısırlaştırılmış bir dişiyim. Adım Kekik. Kardeşlerimin hepsi gitti, ben yuva bulamadım. Beni ömür boyu sevecek ve koruyacak, sıkılıp başından atmayacak bir kedi severle yaşamımı sürdürmek istiyorum. İstanbul. Tel: (533) 368 42 43.
Yazarın Tüm Yazıları