Kuzguncuk'ta depreme karşı örnek örgütlenme

Güncelleme Tarihi:

Kuzguncukta depreme karşı örnek örgütlenme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kuzguncuk'ta deprem çalışmaları mahallelinin oluşturduğu bir sivil girişim tarafından yürütülüyor. Kullanılan örgütlenme modeli ise Amerika'dan.

Kuzguncuk'ta bir aydır hummalı bir çalışma var. Beyaz eşya bayiinden elektrikçiye, doktordan fırıncıya, öğrenciden ev kadınına kadar pek çok Kuzguncuklu depreme hazırlık için çalışıyor. Şimdiye kadar üç toplantı yapıldı ve sıra uygulamaya geldi.

Deprem çalışmalarını İsmail Başarır adında genç bir doktor koordine ediyor. Danışmanlığını ise Kuzguncuk'ta oturan Marla Petal adında Amerikalı bir sosyal hizmetler uzmanı yapıyor. AKUT üyesi Nükde Onat da, semtteki operasyon komitesinde çalışıyor, deneyimlerini Kuzguncuklular'a aktarıyor.

Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan toplantılara sadece Kuzguncuklular değil, diğer mahallelerden meraklılar da katılıyor. Eğitim, lojistik, kayıt, operasyon gibi çeşitli komiteler çalışmalar yaparken bir yandan da malzeme toplanmaya başlandı ve Kuzguncuk Sağlık Ocağı'nın bir deprem durumunda üs olarak kullanılmasına karar verildi.

Eczanelerde ilaç stoklarının gözden geçirilmesi ve eksiklerin giderilmesi de planlanan işler arasında.

Radyo hazır

Sivil girişim; iletişimden enerjiye, tehlikeli bölgelerin saptanmasından nüfus yapısının incelenmesine kadar pek çok konuda adım attı. Örneğin, bir yıldır yayında olmasa da Kuzguncuk FM de depreme hazırlanıyor. Radyonun sahibi Mehmet Çalık Kuzguncuk için yayın yapabilecek güçteki radyonun olağanüstü bir durumda kullanılmaya hazır olduğunu söylüyor. Toplantıda, tek kanala ayarlı küçük el radyolarının alınarak depreme hazırlanma kararı da çıktı.

Erhan Tazeyurt ise afet durumunda enerjinin sağlanması konusunda tam bir kurtarıcı. Tazeyurt, kendi jeneratöründen başlayarak, mahalledeki tüm jeneratörleri tespit etti. Deprem olursa, önceden hazırlanan 1 kilometrelik bir kabloyla, sağlık ocağı da dahil tüm acil birimlere enerji verilecek.

Battaniye, demir kesme makası, fener gibi temel malzemelerin temini ise alınan ilk kararlardan.

Kuzguncuk sadece deprem için de değil, yangın ve sel gibi afetlere de hazırlanıyor.

Bilgileri paylaşmalıyız

Amerikalı sosyal hizmetler uzmanı Marla Petal şöyle diyor: ‘‘Bir model var elimizde. Amerikan Federal Acil Durum Yönetimi Kurumu'nun yönetmeliği. Kısa bir süre önce Washington D.C.'de herkes bu kuruma gülüyordu. Şimdi herkes mahalli örgütlenmenin öneminden söz ediyor. İlk tavsiye, 8-10 kişilik komitelerin oluşturulması. Büyük toplantılarda grupların temsilcileri gelişmeleri aktaracak. Mahalle envanterlerinin çıkarılması en önemli adım. Herkese ulaşmayı amaçlıyorsak, sokak sorumluları kullanabiliriz. Kapı kapı dolaşılıp, bu bilgiler paylaşılabilir. En zorlu işlerden biri, tehlikeli bölgelerin saptanması; elektrik, su, gaz, zemin durumu, kimyasal maddelerin toplandığı yerler konusunda bilgi sahibi olmak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!