Kuzeyde Bir Yer’in sistem başarısı

Önce bir düzeltmeyle girmek gerekiyor.

Geçen hafta ‘McMillan ve Karısı’nın TV8’de yayınlanacağını yazmıştım. Yanlış hatırlıyormuşum, kanalturk yayınlayacakmış.

Bu meseleyi böylece hallettikten sonra, vazoyu kırdıktan sonra olay mahalinden hiçbir şey olmamış gibi uzaklaşan insan edasıyla seri hareketlerle vınlıyoruz gideceğimiz yere doğru.

*

Geçen hafta kanallarda teker teker gösterime giren eski dizilerden dem vurduktan sonra konuyu ‘Bu arada başka hangilerini istiyoruz, onu da düşünelim bir yandan. Varsa öneriniz, manasızca interaktif de olabiliyoruz zaman zaman malumunuz... Değerlendiririz demek istiyorum...’ diyerek bağlamıştım.

Bu konuda interaktif girişimcilerin yanı sıra hiperaktif girişimci olarak dikkat çeken bir grup çarptı gözüme.

Gelen dört istek mail’inden, veya üç istek mail’inden ikisi ‘Kuzeyde Bir Yer’i isteriz’ şeklindeydi.

Meğer bunlar organize bir ekipmiş, sonra itiraf da ettiler! www.kuzeydebiryer.com adresinde en şıkından bir site aracılığıyla ve yahoo üzerinde oluşturdukları grupla faaliyet gösteriyorlar.

‘Kuzeyde Bir Yer’ veya orijinal adıyla ‘Northern Exposure’ bence de yeniden yayınlansa çok ilgi görebilecek bir dizi.

Tabii bu yayınlamak isteyen kanalın ‘çok ilgi’ kavramına nasıl baktığına bağlı. Bu dizide kimse kendi kafasında su bardağı kırmamıştır mesela. Yani öyle bir ilgi olmaz. Ama seyretmesinde fayda olan, reklamcılara izleyici profili sunarken hava atmanızı sağlayacak bir kitleyle irtibata geçmiş olursunuz.

*

Kuzeyde Bir Yer akıllarda bulunsun. Bence asıl önemli yanı ekibin sistematik çalışarak diğer isteklerin önüne geçebilmesiydi. Ana fikir isteyenler bu noktadan sonra okumayabilir.

Peki başka hangi dizilere istek geldi?

Önce yığma usulü istekleri sıralayayım, sonra bir ilk beş yaparım:

‘Remington Steele, Bonanza, A Takımı, Görevimiz Tehlike, Charles İş Başında, Atlantis’ten Gelen Adam, Kaygısızlar, Arsen Lüpen, Aşk Gemisi, Uzay 1999, Hart To Hart, Baretta, Petroçelli...’

Bu arada ‘Ben, Claudius’ gibi çok sevdiğim ve aklımdan uçup gitmiş olan veya Köle Isaura gibi (geldi hakikaten) ilginç istekler de geldi.

Ama en çok hangilerine geldi dersek şöyle bir beşlik liste yapabiliriz:

1- Kuzeyde Bir Yer

2- Atlantis’ten Gelen Adam

3- Kaygısızlar

4- Görevimiz Tehlike

5- Uzay 1999.

*

Görüldüğü üzere özlenen dizi konusunu uzun sayılabilecek bir aradan sonra tekrar ısıtıp sunduk.

İlk hareketlenmede ‘Beyaz Gölge’nin, onu takip eden süreçte de başka özlenen dizilerin geldiği düşünülürse, faydasız bir uğraşta değiliz.

Kanallar üzerinde baskı işe yarayabiliyor. Bu sebepten özlediğiniz dizilere sahip çıkın, bir mail atacak kadar yoruluyorsunuz neticede. Gerisini onlar düşünsün!

Uykuda yenen örümcekler

MASA takvimi, fazla iri olmadığı sürece şefkatle yaklaştığımız bir kavram. Abuk konseptler de (mesela çeşitli boyda tencere fotoğraflarıyla süslenmiş vardı bir tane; nisan ayında düdüklü tencere, temmuz ayında sahan vesaire) yaratılabiliyor bu konuda.

Ama çok faydalı olanlar da var. Bu yılki favorim (evde kullanıyorum) National Geographic Channel’ın yaptığı ‘Think Again’ (Bi Daha Düşün Bakayım diye çevireyim ben size bunu) takvimi.

Her ay bir fotoğraf ve bir de insanı şaşırtan, güldüren, paniğe sevk eden bilgi cümlesi bulunuyor.

Buradan öğrendiklerimi sağda solda tekrarladığımda ‘Hade oradan semizotu!’ gibi çirkin veya ‘Bravo ya, acayip bir şeymiş hakikaten’ gibi takdir dolu tepkiler aldım.

Bu arada takvimi nereden bulurum diyenler çıkacak, orası kesin. www.ngceurope.com/thinkagain adresinden indirebiliyorsunuz bilgisayarınıza.

Neyse 12 ayın hepsini yazmayayım. Ama birkaç örnek gününüzü şenlendirir:

* Her yıl köpekbalığı yemekten dolayı ölen insan sayısı, köpekbalığı tarafından gövdeye indirilenden daha fazla.

* Dil, insan vücudundaki en kuvvetli kaslardan biridir.

* Çilek, gül familyasının üyesidir.

* Dünyadaki her 10 insandan biri, Çinli bir çiftçi oluyor.

* Yaşadığınız süre boyunca, uyku esnasında ortalama olarak 10 adet örümcek yutuyorsunuz (Iyy!)

* Kuzey kutbunda yaşayan dünya evlatları (Eskimolar ve başka kim yaşıyorsa işte) buzdolabını yiyecek/içecek donmasın diye kullanıyor.

* Her yıl eşek ve katır tepmesinden ölen insan sayısı, uçak kazalarında ölen insan sayısından fazla!
Yazarın Tüm Yazıları