Kuzey Kıbrıs’a hoş bulduk

Çok sevgili dostlarımızın önemli bir kutlamaları için Kıbrıs’a gittik.

Haberin Devamı

Konaklayacağımız otele yerleşir yerleşmez kendimi Girne’nin sokaklarına attım.
Sokaklarda dolaşırken Roma, Bizans, Venedik, Osmanlı ve İngiliz egemenliğinden kalma izleri görmek mümkün. Sonra, gittiğim her yerde yaptığım gibi, marketlere, bakkallara ve fırınlara daldım. Bir yerde ne yenip içildiğinin ipuçları hep buralardadır çünkü. Eski, köhne bir bakkalda evde yapılıp satılan pilavunayı ve gevrek peksimeti gördüm. Karpaz zeytinyağlarının ve yeşil limonların arasından harnup pekmezleri görünüyordu.
Tipik Akdeniz ikliminin hakim olduğu Kıbrıs’ta portakal, greyfurt, mandalina, limon ve turunç gibi narenciyelerin yanı sıra molehiya, zeytin, asma, çilek, kolakas gibi çok özel başka sebze ve meyveler de yetiştiriliyor.
Tabii ki Kıbrıs’ın ünlü hellim peyniriyle her markette karşılaşabiliyorsunuz. Ben karşılaşmakla kalmadım ve bu gidişimde, çok sevdiğim hellim peynirinin ızgarasını kahvaltılarda bolca yedim.
Üzerine Karpaz zeytinyağı ve dağ kekiği ekleyince tadına doyum olmuyor gerçekten. Büyük boy ve patatese benzeyen kolakastansa mevsimi olmadığı için alamadım. Bulabilseydim, tadına bayıldığım etli kolakastan yapacaktım. Aklım bir de Kıbrıslılar’ın pazar günleri geleneksel olarak yaptıkları fırında patatesli tavuklarında kaldı. Bir dahaki gidişimde Girne’de Eziç ya da Pasaport restorana gidip kendime tavuk ziyafeti çekeceğim.

Haberin Devamı

Portakallı lor tatlısı

Kaşar loru süzme yoğurt kıvamında taze peynir çeşididir. Ege Bölgesi’nde çokça bulunur. Kaşar loru bulamazsanız, lor peyniri ve kremayı mutfak robotuna koyun. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları kırın. Çikolata, rendelenmiş portakal kabuğu ve tozşekeri de ilave edip robotu çalıştırın. Malzemeler birbiriyle karıştığında koyu kek hamuru kıvamında bir karışım elde edeceksiniz.
Fırına dayanıklı küçük kalıpları tereyağıyla iyice yağlayın. Hamuru kalıplara paylaştırın. Tatlıları 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. Tatlının kenarları hafif kahverengi olup kabın kenarlarından ayrılacaktır.
Tatlıları hemen fırından çıkarın ve sıcakken ters çevirerek kalıplardan ayırın. Çok kırılgan ve hemen dağılabilen bir tatlı olduğundan dikkatli olunması gerekir. Diğer taraftan sosu hazırlamak için; portakal suyu, tozşeker ve nişastayı küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp tel çırpıcıyla çırparak biraz ılık hale getirin. Sosu tatlıların üzerine gezdirip ılık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 600 gr kaşar loru
(400 gr taze tuzsuz lor + 200 ml hazır süt kreması da kullanabilirsiniz)
- 3 adet yumurta
- 100 gr rendelenmiş çikolata
- 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
- 1 su bardağı tozşeker
Üzeri için;
- 2 su bardağı portakal suyu
(hazır portakal suyu da kullanabilirsiniz)
- ½ su bardağı tozşeker
- 1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

Yazarın Tüm Yazıları